CD: Diverse artister

Et klassisk soundtrack feirer 25 år. Et annet feirer både filmsjangeren og musikken til den første.

Vi har lenge visst hvor mye Quentin Tarantino har dyrket «blaxploitation»-sjangeren. Derfor kom det ikke som noen overraskelse at hans tredje film tydeligvis er en ren oppdatering av den svarte kultfilmen «Foxy Brown» fra begynnelsen av syttitallet. «Jackie Brown» innehar den samme hovedrolleinnehaveren; den fortsatt like sexy og hardtslående Pam Grier.

Tarantino kan sin søppelfilm og vet hvor viktig et fett og variert soundtrack er. Igjen presenteres du for et knippe lekre og tøffe låter, samt de sedvanlige uortodokse kuttene håndplukket av Tarantinos beste folk. Klassisk funk og soul dominerer, mens Johnny Cash, Elliot Easton's Tiki Gods og The Vampire Sound Inc. Representerer skeivere toner.

Kjøp den før den blir spilt til døde av studenter.
Curtis Mayfields funk-milepæl av et klassisk soundtrack overgår klart kultfilmen den er hentet fra. «Blaxploitation»-filmen «Superfly» er ikke mye å skryte av. Derimot står Mayfields magiske soundtrack som en milepæl innen svart urban musikk; kanskje tidenes beste funk-plate og et soundtrack med like stor innflytelse som «The Harder They Come».

Magien ligger i Curtis Mayfields intenst rørende stemme, som, koblet med intelligente og gate-poetiske tekster og den lekreste funken du kan tenke deg, utgjør et soundtrack som ufortjent kom i skyggen av

Isaac Hayes' Oscar-vinnende «Shaft». Svært ufortjent.

Rhino feirer jubileumet og retter opp denne skaden med en dobbel utgave med uutgitt materiale fra «sessions» rundt «Superfly». Masse snadder, «The Underground» ikke minst, og dobbelt så god grunn til endelig å skaffe deg dette mesterverket.