CD: Dizzy Gillespie

En av jazzens virkelige stilskapere, Dizzy Gillespie, gikk bort for seks år siden. Ett år før han la ned sin spesielle trompet for godt, i januar 1992, feiret den kjente jazzklubben Blue Note i New York Gillespies 75 års dag. Det skulle vise seg å bli hans siste plateinnspilling, og det er blitt et verdig farvel med denne eneren.

Blue Note feira Gillespie en hel måned. En hel rekke storheter var innom klubben og scena for å hylle mannen som var kjent for så mye, bl.a. sine enorme bollekinn. Låtene på denne siste innspillinga, som er den tredje fra 75 års-feiringa, er i stor grad forbundet med Charlie Parker, Gillespies medsammensvorne når det gjaldt «oppfinnelsen» av bebop-musikken.

«Ornithology», «Confirmation» og «A Night in Tunisia» hører alle med til grunnlaget for denne sjangeren, og med seg her har sjefen saksofonister som Paquito D'Rivera, Benny Golson, Antonio Hart, Clifford Jordan, Jackie McLean og David Sanchez. Det stilriktige og svært dugelige kompet består av George Mraz på bass, Lewis Nash eller Kenny Washington på trommer, og Danilo Perez på piano. Dessuten kommer «Don't Worry, Be Happy»-vokalisten Bobby McFerrin opp fra salen og jammer på «Ornithology» - og det skader heller ikke på noen måte.

Dette er musikk spilt med hjertet, for en av de mest respekterte musikantene jazzen noensinne har opplevd. Gillespie sjøl var ikke i stand til å få trompeten til å utføre det den gjorde tidligere i karriera hans, men det gjør likevel ikke så mye.

Dette er på alle måter et verdig farvel med en av jazzens pionerer og den forteller oss mye om hva denne fantastiske musikanten, bandlederen, humoristen og foregangsmannen betydde og fortsatt betyr. Diz Lives!

Dizzy Gillespie
«Bird Songs - The Final Recordings»
(Telarc Jazz/distr.: MuDi)