CD: Fitzgerald m.fl

Fem av de største nålevende sangerne Joe Williams, Shirley Horn, Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater og Abbey Lincoln har fått tildelt den svært så hyggelige oppgaven å plukke ut sine favorittinnspillinger med henholdsvis Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone, Sarah Vaughan og Dinah Washington fem av dette århundrets aller største vokalister. Det kunne nesten ikke gå galt.

De fem «utvelgerne» har fått fri tilgang til plateselskapet Verves enorme arkiv og har sikkert ikke hatt noen lett oppgave, men de eventuelle problemene må for all del ses på som luksuspregede.

Alle de fem sangerinnene, som nå er borte, hadde en betydelig produksjon for selskapet gjennom en årrekke med ymse besetninger. Her får vi eksempler fra alle epoker i de forskjellige artistenes karrierer - alt fra a cappella til store orkesterarrangement. Vi får oppleve den største scat-sangeren av dem alle - Ella Fitzgerald, den mest inderlige - Billie Holiday; den som kanskje greide å mikse jazz, blues og gospel på det mest personlige viset - Nina Simone; stemmen over alle stemmer - Sarah Vaughan, og Dinah Washington; blues-tolkeren fremfor noen.

Materialet er i sin helhet hentet fra øverste hylle, og «Ultimate»-serien vil etter hvert også omfatte instrumentalister. For de som ønsker seg ei innføring i vokalkunsten fra de som i stor grad har satt standarden i faget, er «Ultimate»-serien et ypperlig startsted.

Div. rtister
«Ultimate»
(Verve/distr.: PolyGram/MSO)