CD: Franco Ambrosetti

I sitt hjemland Sveits er Franco Ambrosetti bl.a. kjent som en framgangsrik næringslivsleder. I resten av verden er den dyktige flügelhornisten omtalt som en strålende jazzmusiker.

Om både forretnings- og musikktalentet går i arv i familien Ambrosetti vites ikke, men Franco, som har vært i toppklassen blant europeiske jazzmusikere i rundt 40 år, startet i alle fall sin musikkarriere hos faren Flavio som var en utmerket altsaksofonist og orkesterleder. Senere har sønnen jobbet med stjerner som Cannonball Adderley, Michael Brecker, Dexter Gordon, Joe Henderson og Phil Woods.

På sin første innspilling på fem år har han tatt med seg toppfolk som John Abercrombie på gitar og Miroslav Vitous på bass, samt den for undertegnede ukjente pianisten Antonio Farar og den mye brukte trommeslageren Billy Drummond.

Sjøl om det er en svært så uvanlig kombinasjon å være toppleder i næringslivet og i stjernesjiktet i jazzverdenen, så passer det tydeligvis Ambrosetti. Her har han tatt med seg fire sjelefrender i studio i New York og til tross for at dette ikke er noe fast band, ville Ambrosetti at de bare skulle gå gjennom en øvelse for at musikken skulle være så frisk og spontan som mulig. I tillegg til standardlåter som «My Foolish Heart» og Coltranes «Giant Steps», har sjefen plukket relativt ukjent stoff og komponert noe sjøl. En ekstra liten vri på det hele er at Ambrosetti har «kommandert» alle til å spille en totalimprovisert liten solosnutt mellom låtene. En annen kjent sveitser, George Gruntz, står ansvarlig for en av de mest interessante komposisjonene.

Lydsitat: One for the Kids
Komponist: George Gruntz/Telia Internett
Copyright: Enja Records Matthias Winckelmann GmbH

Dette er hardtswingende, moderne jazzmusikk med store doser spontanitet og friskhet. Glitrende individualister hele veien gjennom, og Franco Ambrosetti må vel være det beste eksemplet på at en kombinasjon mellom lederjobb i næringslivet og improvisert musikk så absolutt er å anbefale. Hører du Kjell Inge?

Franco Ambrosetti
«Light Breeze»
(Enja Records/Distr.: MusikkLosen)