CD: Fredrik Norén Band

Norén har vært en av bærebjelkene i svensk jazz i mange år, og etter å ha spilt med det som var av svenske og utenlandske stjerner - som Dexter Gordon, Ben Webster, Art Farmer, Lars Gullin, Bengt Hallberg og Bernt Rosengren - startet hans sitt eget band for 20 år siden. Bandet ble kåret til årets gruppe både i 1980 og 1995 hos broderfolket, og det forteller vel det meste om at vi ikke har med noen døgnflue å gjøre.

 Norén har tatt på seg den samme oppgava som hans salige kollega Art Blakey gjorde, nemlig å finne fram til unge og sultne talenter og gi dem en «skole» som kunne utvikle de videre. Mange av de toneangivende i svensk jazz i dag har vært gjennom Noréns universitet, og dagens utgave med Magnus Broo på trompet, Örjan Hultén på tenorsax, Daniel Karlson på piano og Markus Vikström på bass, er allerede en svært så moden enhet.

 Musikken har sitt utgangspunkt i 60-tallets Messengers-grupper og Miles Davis' akustiske eksursjoner fra samme tid. Bortsett fra standardlåta «Mona Lisa« er alt stoffet skrevet av bandets medlemmer, og de som husker det legendariske norske bandet Masqualero med herrene Brunborg og Molvær som de unge og sultne, vil finne meget å glede seg over her.

 Gjennomgående er det svært høy kvalitet på alle solistene, men Broos aggresive og tøffe trompet-spill skiller seg likevel ut. Bedre vis å feire 20 års jubileet for bandet sitt på enn dette er knapt mulig for Fredrik Norén.

Fredrik Norén Band
«The Pelican»
(Mirrors/ Distr.: Amigo)