Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

CD: Gary Burton

Vibrafon-mesteren Gary Burton og mannen bak fornyelsen av tangoen, Astor Piazzolla, møttes på begynnelsen av 80-tallet, turnerte sammen og ga ut plata «New Tango» i 1985.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for mange planer om fortsettelse av samarbeidet, skjedde det aldri før Piazzolla gikk bort. Nå har likevel Burton møtt Piazzollas gamle musikere og ved hjelp av den moderne teknikken «møtes» også de to mestrene nok en gang.

Knapt noen musikkform er så pasjonsfyllt som tangoen. Da Piazzolla satte seg fore å videreutvikle den argentinske nasjonalhelligdommen, ble det rabalder i hjemlandet. Tangoen skulle låte akkurat som den alltid hadde gjort. Piazzolla ble sågar trua på livet, og valgte i store deler av sitt liv å bo i Paris og New York.

Vakkert

Han hentet inspirasjon fra både klassisk musikk og jazz til sin fornyelse av tangoen, og musikere fra disse miljøene ble raskt oppmerksom på både komponisten og bandeonisten (trekkspilleren) Piazzolla. Hans posisjon både mens han levde og også etter hans død er sterk over hele verden, og for svært mange er Piazzollas navn synonymt med tango. Gary Burton, eneren innen moderne vibrafonspill, viderefører her Piazzollas musikk på en flott måte. Han går inn i den på dens egne premisser og tilfører den - med sin fantastisk vakre tone og sin improvisasjonsevne - nok en dimensjon, en dimensjon som tydeligvis tangofolket også setter pris på. Ved hjelp av den moderne teknikken har man også greid å skape en vakker duett med Piazzolla og Burton i en av tangoens aller mest kjente låter, «Mi Refugio».

Et vakkert punktum til et vakkert samarbeid.

Lydsitat: Mi Refugio
Komponist: Juan Carlos Cobian/Telia Internett
Copyright: 1998 Concord Records, Inc.

Gary Burton<br>«Astor Piazzolla Reunion»<br>(Concord Jazz/distr.: MuDi)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!