CD: Geri Allen

Den kvinnelige pianisten og komponisten Geri Allen er en av jazzverdenens store stjerneskudd. Med denne utgivelsen viser hun mangfoldet av sitt talent.

Den 41 år gamle trebarnsmora fra Detroit har, etter å ha vært blant de mest etterspurte «sidemennene» i amerikansk jazz, de siste åra tatt det siste steget som har ført til at hun er blant de toneangivende lederne sjøl. Med hennes debut på det meget ansette selskapet Verve får vi et innblikk i hva Allen står for i 1998, og det er ikke så reint lite.

Det er ikke overraskende for de som har fulgt henne en stund at trioformatet er ett av hennes favorittuttrykk. Tidligere har det kommet utgivelser med samarbeidspartnere som Anthony Cox og Andrew Cyrille, Charlie Haden og Paul Motian og Ron Carter og Tony Williams, mens tromme- og bassoppgavene denne gangen er overlatt to andre storheter, Lenny White og Buster Williams. Den tidligere «Return to Forever»-trommeslageren viser at han kanskje er den som har lært mest av salige Tony Williams, mens Buster Williams framstår som det grunnfjellet han har vært gjennom flere tiår. Allen har også med seg Vernon Reid, som tildligere spilte i metal-bandet Living Colour. Han har mye å fare med også i jazz-sammenheng.

Dark Prince
Komponist: Geri Allen - Telia Internett
Copyright: PolyGram Records, Inc.

For å gjøre variasjonen enda større, er blant andre ektemannen Wallace Roney (trompet og flügelhorn) med som krydder. For å gjøre dette til ei skikkelig familiesamling, får vi også høre Wallace junior, 19 måneder gammel, spille trompet i Don Cherry-stil, mens sju år gamle Laila bidrar på ordløs vokal. Kuriøst og artig; CD-en er i tillegg produsert av den gamle Miles Davis-produsenten Teo Macero.

Geri Allen har definitivt etablert seg i toppsjiktet.

Geri Allen
«The Gathering»
(Verve/Distr.: PolyGram/MSO)