CD: Gilberto Gil

I november 1994 inntok den brasilianske superstjerna Gilberto Gil Rainbow Studio i Oslo sammen ett knippe toppmusikere. Resultatet har latt vente på seg, men høsten og vinteren blir så avgjort mye lettere sammen med «O Sol De Oslo», som Gil har kallt CD-en.

Helt siden 1966 har komponisten, arrangøren, gitaristen, vokalisten og innovatøren Gil stått i første rekke når det gjelder å skape møter mellom tradisjonell brasiliansk musikk, og moderne musikk som rock og jazz. Som Astor Piazzolla i nabolandet Argentina, som tok seg friheter med tangoen, blei Gil uglesett blant tradisjonalistene i hjemlandet sitt. Ja, han blei bokstavelig talt forfulgt.

Sammen med sine medsammensvorne i det som blei kalt Tropicalia-bevegelsen, sto Gil for en revolusjon i brasiliansk musikk. For første gang kombinerte man gitarer med elektroniske instrumenter og totalt nye former for musikalske uttrykk, noe som førte til voldsomme diskusjoner omkring estetikken rundt den tradisjonelle brasilianske musikken. Gil sa allerede i 1966 at det var viktigere å rapportere om verden slik man så den, enn å søke forklaringer. Man måtte starte å tenke universelt, mente Gil, fordi verden var i ferd med å bli stadig mindre. Så rett mannen skulle vise seg å ha.

På «O Sol De Oslo», som betyr Oslos sol, har han blant annet med seg det indiske perkusjonsfantomet Trilok Gurtu og vår egen keyboard-trollmann Bugge Wesseltoft. I tillegg møter vi brasilianske storheter som trekkspilleren Toninho Ferragutti, vokalisten Marlui Miranda og initiativ-takeren og bassisten Rodolfo Stroeter.

Kat
Komponist: Rodolfo Stroeter/Gilberto Gil - Telia Internett
Copyright: Pau Brasil Som Imagen e Editora Ltda.

Gil lager usedvanlig vakker og original musikk, og synger som ingen andre. Spesielt hyggelig for oss fra steinrøysa, men ikke på noen måte overraskende, er Wesseltofts helt naturlige integrasjon og bidrag også i en slik sammenheng.

Gilberto Gil«O Sol De Oslo»
(ACT/distr.: MusikkLosen)