CD: Gordon Brisker Quintet

Aldri hørt om tenorsaxofonisten Gordon Brisker, sier du? Ta det helt med ro - det er det ikke så mange andre i denne verdensdelen som har gjort heller.

Til tross for at Brisker har rukket å leve i over 60 år og har vært involvert i en hel masse interessante konstellasjoner, så er han altså bortimot ukjent her hjemme.

Naxos-jazz?

Etter at han spilte med Woody Herman's Big Band på begynnelsen av 60-tallet, har Brisker vært assosiert med folk som Louie Bellson, Freddie Hubbard, Stanley Clarke, Jack DeJohnette og Airto. Såvidt jeg vet var hans eneste visitt her på bjerget for noen få år siden da han var her som musikalsk leder for vokalisten Anita O'Day. Nå har han utvandret til Australia og underviser på konservatoriet i Sydney. Men to januar-dager i 1996 tilbrakte Brisker sammen med en utmerket akustisk kvintett i et New York-studio. Det har ført til den første jazz CD-en fra plateselskapet Naxos, som til nå kun har vært forbundet med klassisk musikk.

Lydsitat: I Got Rhythm
Komponist: Gershwin
Copyright: HNH International Ltd.

Brisker legger i sitt spill ikke skjul på at han er influert av tenor-giganter som Sonny Rollins og Wayne Shorter, men likevel er vi milevis unna noe som likner på plagiat. Med seg har han noen av The Big Apple's aller beste unge musikanter: Jay Anderson (bass), Marc Copland (piano), Tim Hagans (trompet) og Jeff Hirshfield (trommer) og tilsammen har de skapt musikk som vokser og vokser og som skaper spenning.

Naxos har samme filosofi når det gjelder innspilling av jazz som klassisk musikk: Til tross for at kvaliteten på både musikken og alt som har med innspillingen å gjøre er utmerket, så har de kuttet på alle utgifter, hvilket har ført til at prisen på CD-ene fra selskapet tilhører en svært så hyggelig og lav prisklasse. Det finnes med andre ord flere gode grunner til å stifte bekjentskap med Gordon Brisker og hans musikk.

Gordon Brisker Quintet
«The Gift»
(Naxos Jazz/distr.: MuDi)