CD: Hugh Masekela

Den sør-afrikanske flügelhornisten Hugh Masekela blei av både Duke Ellington og Miles Davis sett på som et usedvanlig talent da han dukket opp på 60-tallet. Det er ingen tvil om at han er en god instrumentalist, men likevel har han vel ikke oppfylt alle spådommene.

Dessuten er det ikke noen reinspikka jazzmusikant vi har med å gjøre. Masekela har i tillegg sjølsagt henta mye fra det afrikanske tonespråket, soul og rhythm and blues-inspirasjonen ligger tjukt utenpå. Mye på grunn av apartheid-regimet i hjemlandet oppholdt Masekela seg både i Europa og USA, men han har nå flyttet tilbake til hjemlandet med sin mer berømte kone, vokalisten Miriam Makeba.

Goodbye discrimination

«Black to the Future», en både morsom og underfundig tittel, er en sprudlende CD. Det vokale, framført av Masekela sammen med en rekke gjester, er både sentralt og viktig. Sjøl om det er mye kjærlighet, fred, harmoni og glede i plata, så er jeg ganske sikker på at det betyr mye mer for Masekela og hans landsmenn enn for oss.

Lydsitat: Song of Love
Komponist: Don Laka, Hugh Masekela / Telia Internett
Copyright: Tusk Music Publishing

Flügelhornisten Masekela får vi også høre, om enn ikke alt for mye som solist. Han er i besittelse av en vakker tone og det swinger av spillet hans, men de som er ute etter en CD med jazz på afrikansk må lete andre steder enn her. Dette er musikk med hyllest til livet, så lar vi det bli med det.

Hugh Masekela<br>Black to the Future<br>(Columbia/distr.: Sony Music)<p>