CD: James Carter

Saksofonist, komponist og bandleder James Carter var en av programheltene ved årets jazzfestival på Kongsberg. Det er synd - denne mannen har nemlig veldig mye på hjertet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Knapt 30 år gamle Carter har allerede i flere år markert seg, sammen med bl.a. Joshua Redman, som en av de som virkelig har som ambisjon å ta over saksofontrona. Carter er multi-instrumentalist; denne gangen benytter han seg av baryton-, tenor- og sopransaksofon i tillegg til bassklarinett, men det er utvilsomt tenoren som er hans hovedinstrument.

På alle horna sine, spesielt det sistnevnte, tøyer Carter yttergrensene for hva som er mulig å få ut av instrumentet - det er med andre ord en teknisk briljant musikant vi har med å gjøre.

Enda viktigere enn det - tittelen «In Carterian Fashion» er faktisk dekkende. James Carter har ett fullstendig personlig uttrykk og spiller med en intensitet, kraft og modenhet som svært få noensinne når fram til. Carter har også full oversikt over jazztradisjonen: Her får vi alt fra en tolking av en låt fra hans favoritt fra 30-tallet, Don Byas, via straight moderne jazz, blues/rhythm and blues til frijazz - alt i Carters tonespråk.

For første gang, såvidt vites, benytter Carter seg av mye orgel og en del gitar i tillegg til sin faste trio, samt at Dwight Adams (trompet) og Cassius Richmond (altsax) også kommer med meningsfulle bidrag på en del av låtene. James Carter bekrefter her at han kan bli en av de mest betydningsfulle langt inn i neste årtusen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer