CD: James Carter

Saksofonist, komponist og bandleder James Carter var en av programheltene ved årets jazzfestival på Kongsberg. Det er synd - denne mannen har nemlig veldig mye på hjertet.

Knapt 30 år gamle Carter har allerede i flere år markert seg, sammen med bl.a. Joshua Redman, som en av de som virkelig har som ambisjon å ta over saksofontrona. Carter er multi-instrumentalist; denne gangen benytter han seg av baryton-, tenor- og sopransaksofon i tillegg til bassklarinett, men det er utvilsomt tenoren som er hans hovedinstrument.

På alle horna sine, spesielt det sistnevnte, tøyer Carter yttergrensene for hva som er mulig å få ut av instrumentet - det er med andre ord en teknisk briljant musikant vi har med å gjøre.

Enda viktigere enn det - tittelen «In Carterian Fashion» er faktisk dekkende. James Carter har ett fullstendig personlig uttrykk og spiller med en intensitet, kraft og modenhet som svært få noensinne når fram til. Carter har også full oversikt over jazztradisjonen: Her får vi alt fra en tolking av en låt fra hans favoritt fra 30-tallet, Don Byas, via straight moderne jazz, blues/rhythm and blues til frijazz - alt i Carters tonespråk.

For første gang, såvidt vites, benytter Carter seg av mye orgel og en del gitar i tillegg til sin faste trio, samt at Dwight Adams (trompet) og Cassius Richmond (altsax) også kommer med meningsfulle bidrag på en del av låtene. James Carter bekrefter her at han kan bli en av de mest betydningsfulle langt inn i neste årtusen.

JAMES CARTER:</B><br>«In Carterian Fashion»<br>(Atlantic/distr.: Warner Music)