CD: Joey Baron

Trommeslageren Joey Baron har gjennom sitt samarbeid med så forskjellige musikere som Bill Frisell, Toots Thielemans og John Zorn bevist at han er blant klodens mest allsidige perkusjonister. Nå har han for en gangs skyld tatt med seg ett A-lag som har laget en groove-basert CD som det swinger fælt av.

Det kalles å velge på øverste hylle når bandet man har samlet i studio består av Arthur Blythe (altsax), Ron Carter (bass) og Bill Frisell (gitar). Kanskje ikke den mest åpenbare sammensetningen, men Baron har tydeligvis visst hva han har gjort.

Sjøl om musikerne kommer fra forskjellige generasjoner og kanskje også fra tildels forskjellige stilretninger, smelter de her sammen på strålende vis i Barons groove-orienterte musikk. De åpenbare sjelefrendene her er Baron og Frisell som har samarbeidet i årevis i sistnevntes band. Blythe kommer fra et mer avantgardistisk ståsted, mens Carter, med sin historie fra den legendariske Miles Davis-kvintetten på 60-tallet, for mange er bassisten over alle bassister. Såvidt vites er dette første gang de fire møtes, men at det var et lykkelig møte - og at Baron hadde et godt grep om sine valg - er det ingen tvil om.

R&B & blues

Han har sjøl skrevet all musikk - i seg sjøl ganske uvanlig for en trommeslager, som blant musikere blir kalt musikernes beste venn. Det er tydelig at Baron er tiltrukket av enkle og sterke rhythm and blues-baserte temaer og - om det har vært ukjent fra før - så trives også de tre andre usedvanlig godt med dette uttrykket.

Alle spiller på «andre strenger» enn det vi har blitt vant til. Det overrasker nok ikke så voldsomt at disse herrene er i stand til å gjøre nesten hva som helst, men likevel er det veldig spennende å høre at de gjør det.

Joey Baron<br>«Down Home»<br>(Intuition/Distr.: Amigo)