Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

CD: Liz Tove Vespestad

Liz Tove Vespestad gaper over mye på sin lenge omtalte solodebut, men kommer absolutt ut av det med kjeven i behold. Mer konsist: Hun har laget en plate som også bør bli husket ved årets slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun starter nesten nølende med «Love Was An Angel» - en overraskende åpning fordi den ikke er representativ. Men allerede fra låt nummer to, «Where Do I Go?», øker intensiteten, mens «No Reward» nok kunne vært en Somebody's Darling-låt om gruppa hadde beveget seg i Vespestads retning.

Eget lydunivers

Isteden tok Vespestad og Tine Valand konsekvensen av at de ikke snakket samme musikalske språk. Man kan diskutere i det lange og brede om Vespestad med det også brøt med countrymusikken, men mer interessant er det at hun sammen med produsent og programmerer Ulf W.Ø. Holand har skapt sitt eget lydunivers tuftet på påvirkninger fra både USA og England. Her mener jeg å høre ekko av artister som Emmylou Harris, Alanis Morrisette, Patti Smith, Michelle Shocked og P.J. Harvey - så vel som skumle «Twin Peaks»-stemninger.

Tittellåten og «Distance» er dystre både i budskap og tone, og Vespestad framstår mer og mer som en moden låtsnekker som overbeviser ikke minst på tekstsiden. «Last Night» er platas beste, en intens rocklåt med økonomisk bruk av datalyd og trommis Anders Engen på tung akkord. Vespestad bruker stemmen meget effektivt, nesten som et ekstra instrument.

Ingen blackout

«Shadow And Romance» er tilbakelent, mens intensiteten igjen øker på «A Dream To Believe In» - med snerrende Vespestad-vokal og bråkete fuzz-gitar fra Helge Hovland. «Gravity» og «Fragility» er enkle låter i poprockland, mens den avsluttende taffeljazzlåten «Somebody's Heart» høres ut som søsteren til Leonard Cohens' «Dance Me To The End Of Love».

Oppi alt dette skrytet skal vi heller ikke glemme håndlaget til Atle Rakvåg (bass), Bugge Wesseltoft (keyboards/synth.) og Jon Willy Rydningen (synth/keyboards).
Definitivt ingen «Blackout» for Vespestad, altså...

Øyvind Rønning

SOLID DEBUT:Liz Tove Vespestad leverer en sjelden god solodebut med elleve selvskrevne låter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!