CD: Mingus Big Band

Verdens mest spennende storband spiller utelukkende gammel musikk. Når det da kan legges til at det er musikk skrevet av unikumet og geniet Charles Mingus, så skjønner de innvidde at det likevel ikke er snakk om musikk som er gått ut på dato - heller tvert i mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Orkesterlederen, komponisten, bassisten og samfunnsrefseren Charles Mingus (1922-1979), satte kraftige spor etter seg i sin samtid. Ingen gikk upåvirka bort fra et møte med den store mannen, og for de som ønsker å stifte nærmere bekjentskap, anbefales hans svært så åpenhjertige sjølbiografi, 'Beneath the Underdog' (Vintage Books).

Mange spilte Mingus sin musikk og tjente penger på den etter hans død, men med svært vekslende hell. Hovedårsaken ligger nok i at musikken er svært personlig og trengere en helt spesiell form for styring. Ikke før Mingus' kone Sue kom på banen og var med å etablere Mingus Big Band, med fast offentlig øvelse på Time Café i New York, blei det skikkelig orden på videreføringa av sjefens musikk.

Dette er den fjerde CD-en med bandet, og stadig skifter besetninga - bandet består av en stor pool musikere som alle kan gå inn å gjøre jobben, avhengig av hvem som til enhver tid er hjemme eller har anledning til å være med på turné eller i studio. Siden poolen består av noen av jazz-metropolens beste musikanter som alle har et nært forhold til Mingus' musikk, er jo forutsetningene tilstede for at dette skal lykkes. Denne gangen er det 10 låter fra mesterens hånd med latinsk tilknytning som blir presentert.

Mingus i live

Her finnes det tolkinger fra knappe fire minutter helt opp til godt og vel 17 - og her får stjernesolister som Randy Brecker, Ku-umba Frank Lacy, Steve Turre, Ronnie Cuber, Seamus Blake, David Sanchez, Chris Potter, David Kikoski (feilskrevet på omslaget) og Gene Jackson tid og rom til å vise seg fram. Vokale kommentarer var jo også Mingus kjent for, noe som blir respektfullt fulgt opp her.

Lydsitat: Eat That Chicken
Komponist: Charles Mingus/ Telia Internett
Copyright: Disques Dreyfus

Her koker og syder det i nesten 75 minutter og skulle noen være i tvil om at Mingus' musikk er i live, så finnes det overhodet ingen tvil etter dette møtet.

Mingus Big Band
«Que Viva Mingus!»
(Dreyfus Jazz/distr.: MusikkLosen)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer