CD: Niels Præstholm & Embla Nordic Project

Den danske jazz-bassisten og komponisten Niels Præstholm har satt sammen et nordisk stjernelag og med utgangspunkt i noe så utradisjonelt som en strykebesetning har han laget totalt original musikk.

Præstholm har samarbeidet med norske musikere i flere år, blant annet i BlixBand, der han også har tatt med seg den norske bidragsyteren fra, den eminente gitaristen og vokalisten Nils Olav Johansen. Ellers spiller den svenske saksofonisten Thomas Gustafson og danskenes supertrommeslager Alex Riel sentrale roller. Men Præstholm har altså valgt å innkorporere diverse strykeinstrumenter i prosjektet sitt og da dreier det seg ikke om å benytte dem som bakgrunnskulliser.

Hovedrollen som improvisator bekles av fiolinisten Kristian Jørgensen, frontfiguren i det danske Tangoorkesteret, som gjorde furore under Molde-festivalen i fjor.

Jørgensen beviser at fiolinen absolutt har en plass i moderne jazz også. Ellers er Kongeriket representert ved Bergmund Skaslien Waal på bratsj, og det skader heller ikke at den spennende svenske trompeteren Staffan Svensson bidrar på et par spor. Præstholms syntese og visjon, som blei unnfanga våren 1996, har nå materialisert seg i spennende og totalt original musikk.

Hvis Anne Enger Lahnstein og Senterpartiet skulle trenge noe bevis på at det nordiske samarbeidet fungerer i praksis, behøver de ikke å gå lenger enn til Niels Præstholm og hans Embla Nordic Project.

Niels Præstholm & Embla Nordic Project<br>«Imagic»<br>(Curling Legs/distr.: Musikkoperatørene)