CD: Oscar Peterson & Benny Green

Jazzmusikk kan på mange måter oppleves som sport: Spenningen, intensiteten, livsutfoldelsen, gleden. Noen ganger blir det helt konkret: Møtet mellom den aldrende pianogiganten Oscar Peterson og den 35 år gamle Benny Green oppleves nesten som en stafett - nå har Peterson (nesten) gjort sitt, og vil gjerne overlate pinnen til den nye stjerna Green.

72 år gamle Peterson har aldri lagt skjul på sin begeistring for Green og vice versa, og ingen av dem prøver å legge skjul på at de har hentet svært mye fra unikumet over alle unikum når det gjelder jazz-piano spill: Art Tatum (1909-56). Det betyr at vi her får en oppvisning i teknisk bortimot fullkomment pianospill, men samtidig er det fylt av følelser og varme. Den gjensidige beundringen skinner tydelig gjennom. Hvor den ene starter og den andre slutter kan ofte være vanskelig å finne ut, men egentlig er det ikke så viktig heller - her er det to musikalske sjeler som ofte består av en tanke og bare fullfører eller forlenger den andres utspill.

Sammen med seg har de nesten sjølsagt bassisten Ray Brown som spilte sammen med Peterson fra 1951-66, og som nå har med seg Green i sin egen trio, der også trommeslageren Gregory Hutchinson inngår. Peterson var utsatt for et slag for noen år siden, noe som har medført at venstrehånda hans er noe redusert - dette ment som en saksopplysning, det deles nemlig ut premier til de som greier å høre det.

Måtte Oscar Peterson få mange år til på kloden og ved flygelet. Uansett hvor mange det måtte bli, så veit både han og alle andre at gjennom bl.a. Benny Green så er tradisjonen i de beste hender.

Oscar Peterson & Benny Green«Oscar & Benny»(Telarc/Distr.: MuDi)