CD-plata ligger for døden

Unge nordmenn dropper CD-spilleren til fordel for MP3 og datamaskin. Gjør du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet.no): Det skjedde med vinylen, det skjedde med kassettene og snart kan det skje med CD-platene: De blir forvist til historiens skraphaug.

CD

* Forskere fra Sony begynte eksperimenteringen med det som skulle bli CD-platen allerede tidlig på 70-tallet.

* I 1979 begynte Sony og Philips å samarbeide om prosjektet. Pionerer var blant annet forskerne Kees Immink og Toshitada Doi.

* I 1982 ble CD\'en for første gang lansert på det asiastiske markedet. Året etter ble den lansert i resten av verden.

* Hittil i år er det solgt 7,7 millioner album og 389.000 singler.  

Kilde: Wikipedia, Ifpi

I går skrev Dagbladet.no at platebransjen satser stadig mer på lovlige nedlastingsløsninger. Nå har det kommet en ny, norsk undersøkelse som viser at dette arbeidet haster.

Undersøkelsen - der over 700 nordmenn mellom 12 og 29 år har deltatt - viser at vi nå foretrekker å høre på musikk gjennom datamaskinen eller MP3-spilleren framfor å bruke CD-spiller. Unge mellom 20 og 24 år har gjennomsnittlig 6,3 ganger mer musikk oppbevart på andre lagringsmedier enn originalplater.

- Dette er veldig høye tall, kommenterer NTNU-forsker Hendrik Storstein Spilker overfor Dagbladet.no.

- Dramatisk

Sammen med hovedfagsstudentene Erlend Heimsvik og Bjørnar Nybakk har han gjennomført Pandora-undersøkelsen, om bruk av musikk og internett blant ungdom i Trondheim (les hele undersøkelsen her).

På spørsmål om hvilket utstyr ungdom oftest bruker til å høre på musikk, rangerer 34,6 prosent PC\'en sin øverst. Deretter kommer MP3-spilleren, før vi finner CD-spilleren på tredjeplass (31,4 prosent).

- Dette er ganske dramatisk, ikke minst når man tenker på CD-formatets dominerende posisjon de siste årene. Vi ser også at 4,2 prosent foretrekker å lytte til musikk gjennom mobiltelefonen, men det blir trolig langt flere med introduksjonen av 3G-nettet, mener Storstein Spilker.

SLIPPER PLATE PÅ NETT: Shakira slipper sitt nye album «Oral Fixation Vol 2» på nett før den kommer i butikken. Men gjør musikkindustrien nok for å tilfredsstille forbrukernes ønsker om digital musikk? FOTO: SCANPIX/REUTERS
SLIPPER PLATE PÅ NETT: Shakira slipper sitt nye album «Oral Fixation Vol 2» på nett før den kommer i butikken. Men gjør musikkindustrien nok for å tilfredsstille forbrukernes ønsker om digital musikk? FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Mer musikk på harddisk

I undersøkelsen har forskerne også regnet ut forholdet mellom antallet cd-plater og antall musikkfiler ellers ungdommen har.

I gjennomsnitt har deltakerne i undersøkelsen 130,1 CD-er i samlingen sin, mens gjennomsnittlig antall musikkfiler i samlingen er 1135.

Hvis man går ut fra at en CD inneholder 12 låter, kan man regne seg til at ungdom mellom 16 og 19 år har 5,4 ganger mer musikk oppbevart på andre lagringsmedier enn CD\'er. De mellom 20 og 24 år har i gjennomsnitt 6,3 ganger mer musikk på andre lagringsmedier.

Få av deltakerne i undersøkelsen brenner cd-er med musikk i særlig grad.

- At CD\'en ikke har så lenge igjen er opplagt, men hvor lenge er umulig å si. Formatet har hatt en levetid på over 20 år, og det er tross alt ikke verst. Tenk bare på hvor lenge faksen varte, kommenterer professor Jon Bing overfor Dagbladet.no.

Men det er heller ikke sikkert at MP3-filer vil ha så lang levetid, ifølge Bing.

- Det er jo ikke først og fremst lydkvaliteten som har gjort denne filtypen så populær. Når kapasitetet på nettet økes, kan formater som ikke er så komprimert ta over, mener han.

TOPPER LISTENE: Pussycat Dolls topper singellister over hele verden - også i Norge. Men det selges nå flere digitale musikkfiler enn singler på verdensbasis. FOTO: SCANPIX
TOPPER LISTENE: Pussycat Dolls topper singellister over hele verden - også i Norge. Men det selges nå flere digitale musikkfiler enn singler på verdensbasis. FOTO: SCANPIX Vis mer

Sein platebransje

Spørsmålet er om digitale musikkfiler noen gang kan erstatte en fysisk plate for platesamlerne. Digitale musikkfiler er tilgjengelig for alle, og har derfor ikke samme «kred» som en nøye planlagt platesamling har.

Eller?

- Vi vet ikke hvordan den digitale musikkhverdagen vil se ut. Kanskje vil det være andre ting enn størrelse og kvalitet på musikksamlingen som gjør at man kan vise at man er en kjenner, mener Storstein Spilker.

Å gi forbrukeren et bedre digitalt musikktilbud enn de har i dag, er uansett avgjørende.

- Musikkindustrien kom for sent i gang på det digitale musikkmarkedet, og ga tidlig fra seg initiativet til softwareselskapene. Den nye teknologien har jo gitt mange nye muligheter som ikke utnyttes. Personlig liker jeg for eksempel tanken på en musikkforhandler der man kan gå og betale for å få fylt opp MP3-spilleren sin, sier forskeren.

KARTLEGGER MUSIKKVANENE: Forsker Hendrik Storstein Spilker ved NTNU i Trondheim har funnet ut at vi er i ferd med å droppe CD-spilleren som avspillingsmedium. Undersøkelsen er en del av det treårige forskningsprosjektet <a href=http://www.hf.ntnu.no:8080/hf/tverrfaglig/forskning/prosjekter/ikt/spilker-cult-culture>«Pandoras iPod - musikk og moral i informasjonssamfunnet»</a>.
VARER IKKE EVIG: CD-platen kan bli overflødig ganske snart, tror mange.
STØTTER DØDSTEORI: Professor Jon Bing mener også at CD-plata ikke har så lenge igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer