CD: Rena Rama

Rena Rama var svensk jazz' supergruppe på 70- og 80-tallet. Bassist Palle Danielsson, pianist Bobo Stenson og saksofonist Lennart Åberg var ryggraden i bandet mesteparten av tida, men mot slutten skjedde en del forandringer. På denne CD-en er det nyoppdagede opptak fra 1987 med to glitrende gjester som viser hva Rena Rama stod for helt til slutt.

Mange vil nok huske Danielsson og Stenson som støttepillarer i det mange ser på som Jan Garbareks gjennombruddsband på begynnelsen av 70-tallet - ett band som faktisk var leda av både Garbarek og Stenson. Rena Rama fulgte opp i den samme akustiske gata, men blei aldri like sterke melodisk som den nevnte kvartetten. Dessuten er det et stykke fra Garbarek til Åberg både når det gjelder uttrykk, tone og personlighet - og da iler jeg til og melder at Lennart Åberg for all del er en meget bra saksofonist.

Da disse opptakene blei gjort i 1987, hadde Danielsson forlatt bandet og blitt erstattet av en annen glimrende svensk bassist, Anders Jormin. Med seg på turnéen som førte til disse innspillingene hadde de hyret trommeslageren Billy Hart og trompeteren og flügelhornisten Kenny Wheeler - og begge glir utmerket inn.

Dette er en hyggelig tilstandsrapport fra ett av Europas mest spennende band de forrige tiåra, og sjøl om musikken er vel 10 år gammel, oppleves den som duggfrisk og like aktuell den dag i dag.

Rena Rama
«The Lost Tapes»
(Amigo/distr.: Amigo)