CD: Stan Getz

Da tenorsaksofonisten Stan Getz gikk bort på begynnelsen av 90-tallet, mistet jazzen en av sine store personligheter. Hans helt særegne tone og måte å tolke musikk på førte til at han fikk tilnavnet The Sound.

Heldigvis finnes det en rekke strålende innspillinger med Getz som man kan plukke frem og glede seg over. I tillegg dukker det fra tid til annen også opp nye innspillinger som aldri har vært utgitt før og her har sønnen Steve Getz funnet frem liveinnspillinger fra Glasgow-festivalen og Danmarks Radio i 1989. Sjøl om Getz allerede på det tidspunkt var prega av sjukdom, kunne det på ingen måte høres på spillet hans. Dette er tidløs Getz, og det betyr at det er musikk i aller ypperste klasse vi har med å gjøre. Spesielt ballade-spillet til The Sound ble vel kanskje aldri bedre.

Med seg her har Getz den trioen han stort sett jobbet med de siste årene av sitt liv. Spesielt pianisten Kenny Barron stod Getz nær på alle måter, men også bassisten Ray Drummond og trommeslageren Ben Riley fulgte sjefen på best mulig vis. På de tre låtene fra Danmark er Drummond erstattet med japanske Yashuito Mori uten at det gjør noe som helst. Dette er nemlig nok en hilsen fra Stan Getz på sitt aller beste.

Stan Getz<br> Soul Eyes<br> (Concord Jazz/distr.MuDi)