CD: The Alf Kjellman Project

Saksofonisten, komponisten og arrangøren Alf Kjellman er en av de «ukjente» heltene i norsk jazz. Etter et Kjellman nå har fylt 60 år blir musikken hans for første gang presentert for et stort publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I «den indre krets» har det i flere tiår vært kjent hvilke kvaliteter Alf Kjellman har vært i besittelse av. Kjellman, opprinnelig fra Tromsø, har de siste åra vært bosatt i hovedstaden, men har bare til og fra vært aktiv som musiker. Helt fra 50-tallet har hans evner som komponist, arrangør og saksofonist blitt satt stor pris på, spesielt blant medmusikanter - noe som ofte er den største anerkjennelsen. Nå har det endelig blitt noe av at Kjellmans musikk skal bli presentert for et stort publikum også.

Ungt og norsk

Den beskjedne, store mannen syntes det ble vel mye å skulle spille sjøl også, så det har han overlatt til andre, men alle komposisjonene og arrangementene er så avgjort signert Kjellman. Det musikalske utgangspunktet er bebop-musikken, med avstikkere til hardbop-forgreininger som Art Blakey og Horace Silver sto i spissen for. Påvirkningskildene er klare, men Kjellmanns personlighet skinner hele tida klart og tydelig gjennom.

Big Feathers, Small Bird Komponist: Alf Kjellman / Telia Internett Copyright: 1998 Gemini Records AS

Ett «norsk» A-lag bestående av musikanter fra flere generasjoner gjør en flott jobb med å tolke Kjellmans musikk. Den glitrende kanadiske trompeteren Kevin Dean har vi etter hvert begynt å regne som norsk, Ole Jacob Hansen er den trommeslageren som kan dette uttrykket her hjemme, den ungen bassisten Harald Johnsen har allerede etablert seg i toppklassen, den enda yngre altsaxofonisten Frode Nymo blir av mange regnet som det aller største talentet i norsk jazz, og den Tromsø-baserte pianisten Jørn Øien forteller oss hvorfor vi bør få høre mye mer fra han. I tillegg debuterer også den unge kvinnelige vokalisten Inge Stangvik på en overbevisende måte på to spor med egne tekster. Det er flott å bli involvert i Alf Kjellmans toneverden på denne måten - neste gang får vi håpe han sjøl også vil bidra med sin vakre saxofontone.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer