Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

CD: The Jazz Messengers

Art Blakey er en av de store legendene innen moderne jazzmusikk. Trommeslageren og ikke minst bandlederen gikk bort i 1990, etter å ha «utdannet» flere titalls toppmusikere som de siste tiårene og i mange tiår framover vil framstå som ledestjerner innen den akustiske jazzmusikken. Her har seks av hans elever laget en flott hyllest til Blakey.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blakey spilte med alt og alle, inkludert Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Miles Davis og Thelonious Monk på 40-tallet. På 50-tallet startet han «universitetet» The Jazz Messengers, og utallige utgaver kom og gikk helt fram til Blakeys død. Noen måneder før han gikk bort spilte han i Molde, med bl.a. pianisten Geoff Keezer, som også er med her. Blakey var allerede da så svak at han stort sett benyttet seg av rullestol når han skulle forflytte seg, men så fort han kom seg ned på trommestolen var vitaliteten fortsatt tilstede.

Blakeys hardtswingende musikk gikk aldri av moten - Miles Davis sa en gang: «If Art Blakey's old-fashioned, I'm white». Skjønner? Tre november-kvelder i fjor møttes flere generasjoner budbringere på klubben Iridium i New York og tok for seg noen av de klassiske Messengers-låtene, bl.a. to av den høyst tilstedeværende saksofonisten Benny Golson, som gjør «kjenningsmelodien» til Blakeys mange band, «Blues March».

Golson tilhørte en av de første utgavene av Blakeys band, mens trombonisten Curtis Fuller var med på første halvdel av 60-tallet. Trompeteren Terence Blanchard overtok som musikalsk leder for bandet etter Wynton Marsalis i 1982 og var med i fire år, mens bassisten Peter Washington spilte med Blakey fra 1986-88. Den eneste som av naturlige årsaker ikke spilte med sjefen var trommeslageren Lewis Nash, men du verden som han har fått med seg meldingene likevel.

Dette er en særdeles groovy hyllest til Art Blakey og hans livsverk fra seks edsvorne menn.

The Jazz MessengersThe Legacy of Art Blakey - Live at The Iridium(Telarc/Distr.: MuDi)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!