CD: Vamp

Gode norske tekster er fellesnevneren for de rotnorske utgivelsene til Vamp og LoMsk, to grupper som begge spiller pop mer eller mindre basert på norsk folkemusikk.

Vamp er veteraner innen sjangeren, og har opparbeidet en trygghet på egne vegne. Men Haugesunds store sønner har heldigvis ikke stagnert.

Norsk og latinsk

De melankolske balladene ligger fortsatt i bunnen, men Vamp er også inspirert av jazz, fyrige latinske toner og britisk folkrock. Jan Ingvar Tofts vokal og Øyvind Stavelands trekkspill og fele er fortsatt varemerket, men blåsere og strykere setter en ekstra spiss på Truls Birkelands produksjon.

Også tekstmessig skiller «Flua på veggen» seg fra forløperne, gjennom at Kolbein Falkeid får selskap som tekstforfatter av Inger Hagerup, Ole Paus og fem til.

Solid igjen, altså. Og - ikke slå av før du har fått med deg det skjulte bonussporet!

LoMsk kommer fra Lom, om noen skulle være i tvil, og fikk sin spede start for 17 år siden. Gruppa har tidligere gitt ut en selvfinansiert CD, og hadde fortjent en mer sulten produsent enn Åge Aleksandersen når de nå får sjansen på et stort selskap. Paradoksalt nok står han selv for den største overraskelsen, «felegnikking» på et helt annet nivå enn kollega Staveland i «Når fanden er laus»...

Gode tekster

LoMsk spiller som Vamp pop med basis i folkemusikken, men blir et nummer for lite. Den største svakheten er at flere melodier glir nesten umerkelig over i de neste. Det står i kontrast til vokalist og komponist Lars Bakkes ofte svært gode og varierte tekster, gjerne med utgangspunkt i lokale sagn.

Jeg innbiller meg at LoMsk hadde blitt enda bedre om de som Arne Brimi hadde spedd på med noen lokale «urto»...