CD:Chet Baker

Chet Baker hadde akkurat fylt 24 år da han de to siste desemberdagene i 1953 spilte inn et dusin usedvanlig vakre melodier med jazzsekstett og 9 strykere. Nå har det hele kommet ut på CD, med tre alternative opptak som bonus. Mye vakrere musikk enn dette har neppe vært laget.

Den anerkjente jazzskribenten Mike Zwerin skriver i omslagsheftet at sammen med Frank Sinatra, så laget Chet Baker elskovsmusikken for en hel amerikansk generasjon.

Så langt unna sannheten er nok ikke det, og Baker sjøl var også et tenåringsidol nesten på linje med James Dean.

Bakgrunnen for denne statusen var nok todelt. Bakers usedvanlig vakre trompetspill, og hans svært Dean-like ytre.

Han hadde med seg bl.a. saksofonistene Bud Shank og Zoot Sims og pianisten Russ Freeman på denne innspillingen, men dette er på alle måter Bakers seanse.

Stjernearrangører som Johnny Mandel, Marty Paich og Shorty Rogers har laget kulisser med hjelp av de ni strykerne som aldri blir klissete, men bare understreker hvilken fantastisk formidler Baker var.

Lydsitat: You Don't Know What Love Is
Komponist: D.Raye/G.DePaul / Telia Internett
Copyright: Sony Music Entertainment Inc.

Da Baker døde under mystiske omstendigheter i Amsterdam i mai 1988, hadde han brent sitt lys i begge ender i langt over 30 år.
Zwerins utmerkede omslagstekst beskriver Bakers liv og musikk på en usminket måte. Men hva han enn slet med, så kompromisset han aldri med musikken sin. På denne innspillingen, med tre alternative kutt som aldri har vært utgitt tidligere, får vi oppleve Baker på sitt kanskje aller beste.

Chet Baker<br>«Chet Baker & Strings»<br>(Columbia Legacy/distr.: Sony Music)