Cecilia Samartin barnebokdebuterer med magisk flaggermusfortelling

Samartinske rim i Hagerupsk forkledning.

BILDEBOK: Judy Walker står for illustrasjonene i «Lille Vinge», som er Cecilia Samartins første barnebok.
BILDEBOK: Judy Walker står for illustrasjonene i «Lille Vinge», som er Cecilia Samartins første barnebok.Vis mer

ANMELDELSE: Flaggermusa Lille Vinge bor i en nedlagt gruve med moren sin og en flokk andre flaggermus. Faren ble drept i en gruveeksplosjon da han var liten. Lille Vinge er ikke så rask til å fly, men han liker å lage saltomortaler, se på månen, og drømme seg bort.

Og så er han veldig glad i å synge. Det gjør at han blir ertet av de andre flaggermusene.

Vanskelig vennskap
En morgen sniker han seg ut i lyset, og blir oppdaget av faren til Sarah. Han fanger Lille Vinge, og tar ham med hjem, i håp om at flaggermusa kan trøste datteren. Etter at moren hennes døde, har Sarah bare ligget hjemme i senga si og grått.

Cecilia Samartins barnebokdebut er en klassisk fortelling om to ulykkelige outsidere som finner hverandr
e.

BARNEBOKDEBUTERER: Bestselgerforfatter Cecilia Samartin.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BARNEBOKDEBUTERER: Bestselgerforfatter Cecilia Samartin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Takket være Lille Vinge, slutter Sarah å gråte om kveldene. Hun våger seg etter hvert på skolen med sin nye venn. Det skjer dramatiske ting, både på skolen og i gruven. Og Lille Vinges sangegenskaper gjør ham til helt.

Men det er vanskelig med vennskap mellom flaggermus og mennesker. Lille Vinge er jo nattdyr, og blir syk av å være oppe hele dagen. 

Hagerupske rim
Boka er illustrert av Judy Walker. Hun har brukt blandingsteknikker; foto og realistiske blyanttegninger med en mer diffus bakgrunn på akvarell, nokså dystre i fargetonen.

Cecilia Samartin barnebokdebuterer med magisk flaggermusfortelling

Illustrasjonene skaper en blanding av klarhet og mer drømmeaktig landskap, som speiler storyen. Samartin — eller oversetteren - bruker i passasjer nokså lange setninger, og visse steder kunne språket med fordel vært mer effektivt.  

Det morsomste med boka er Lille Vinges små sanger, som er gjendiktet av Henning Hagerup. Og med rim og rytme som kan minne om oversetterens bestemor.

Assosiasjonene er mer Hagerupske enn Samartinske, for å si det sånn.