LANSERING: Arve Juritzens forlag har trykket opp rekordstore 90 000 i opplag av Cecilia Samartins nye roman «La Peregrina». Her er de på Egertorget i Oslo under avsparket for Samartins treukers turné i norske bokhandler. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
LANSERING: Arve Juritzens forlag har trykket opp rekordstore 90 000 i opplag av Cecilia Samartins nye roman «La Peregrina». Her er de på Egertorget i Oslo under avsparket for Samartins treukers turné i norske bokhandler. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Cecilia Samartin møtte sine lesere i Oslo

Reiser på ny treukers turne i Norge.

(Dagbladet): - Hun har en måte å fengsle leseren på som er helt fantastisk. Man er fengslet fra første side, og det holder gjennom hele boken, sier Cecilie Dyran Smith (16) og Emma Strandskogen (16) nærmest i kor, der de står først i køen for å få signert Cecilia Samartins nyeste roman «La Peregrina».

Det er tredje gang Cecilia Samartin starter en treukers Norges-turné utenfor bokhandelen Ark på Egertorget, midt på Karl Johans gate i Oslo. Samartin har solgt over 750 000 bøker her i landet, og «La Peregrina» er oppfølgeren til «Senor Peregrino» fra 2006, som har stått for 200 000 av salget.

Norgesvenn - Norge føles som et «home away from home», sier eksilkubaneren Samartin, som nå bor i California i USA.

Salget av bøkene hennes her i Norge overgår alle andre land. Kanskje det er derfor Arve Juritzen får en ekstra takk i etterordet til hennes nye bok.

- Jeg har en stor beundring for Arve. Han forstår seg virkelig på bøkene mine og mitt publikum. Forlaget hans har gitt meg helt utrlig mye støtte. Jeg er heldig som ble funnet av Arve, sier hun.

Bygget rundt Samartin Beundringen er gjensidig.

- Det er henne vi har bygget hele forlaget på. Det er hennes suksess som har åpnet dørene for oss, og som gjør at vi blir hørt, sier Arve Juritzen, som for anledningen var til stede på Egertorget for å intervjue sin bestselgende forfatter.

- Livet til Cecilia og livet mitt ble forandret som følge av at vi begynte å gi ut bøkene hennes, sier han.

MØTER FANSEN: Cecilie Dyran Smith (16) (t.h) og Emma Strandskogen (16) (i midten) får møte sin favorittforfatter Cecilia Samartin på Egertorget i Oslo. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
MØTER FANSEN: Cecilie Dyran Smith (16) (t.h) og Emma Strandskogen (16) (i midten) får møte sin favorittforfatter Cecilia Samartin på Egertorget i Oslo. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Han har en klar oppfatning av hva det er som gjør at Samartins bøker har slått an i Norge.

- Leserne liker det åndelige og romantiske i bøkene. De vil ha noe som gir de vinger. Alt dette så jeg på den første siden den første gangen jeg plukket opp en av Ceclilias bøker, sier Juritzen.

Lynnet harmonerer Programleder Siss Vik i Bokprogrammet på NRK er enig i Juritzens antagelser.

- Norske lesere har ofte vært glad i forfattere fra eksotiske steder, spesielt Sør-Amerika, som skriver om kjærlighet, åndelighet og følelser. Når det gjelder Samartin har jeg faktisk hørt henne si at hun har mye til felles med norske lesere - at det er noe i lynnet som harmonerer, sier hun, men legger til:

- Men det er klart at denne suksessen har ikke kommet ut av ingenting. En offensiv forlegger har mye av æren, sier Vik.

Offensiv markedsføring - En ekstremt offensiv forlegger. Han har vært god på å få henne lest av bokhandlere, stemmes det i fra Dagbladets anmelder Cathrine Krøger.

- Jeg tror det må være første gang en forlegger klarer å bygge opp en utenlandsk forfatter på denne måten. Suksessen med Samartin viser hvor ekstremt stor makt en forlegger har over leserne. Juritzen har frembrakt en slags skrekkblandet beundring andre forleggere jeg har snakket med, sier Krøger.

- Det ser jeg på som et kjempekompliment. Når man starter som gründer, uten mye penger, må man finne andre måter å få bøkene sine lest på, svarer Arve Juritzen.

Les stort intervju med Cecilia Samartin i Magasinet på lørdag.