Cecilies tyggiskunst

NEW YORK (Dagbladet): Søndag fylles hele F15 på Jeløya med Cecilie Dahls (40) sanselige installasjoner og bilder. I mellomtida er det tygget kilovis med tyggegummi i Dahls atelier i Brooklyns øde industriområde.

Det første du gjør når du kommer inn i Cecilie Dahls atelier i Brooklyn, er å putte en tyggegummi i munnen. Merke og farge kan du velge selv, og når gummien er tygget myk og god, er det å bare å klistre den fast et sted Cecilie peker på.

- Selv kan jeg ikke fordra tyggegummi, sier den norske kunstneren som bor og arbeider i New York. Som så mange andre kunstnere har hun flyttet ut fra Manhattan for å ha økonomiske muligheter til å bedrive sin kunst. Et godt stykke inn i Williamsburg er det fremdeles priser som kan overkommes.

Is og orgasme

På veggene henger tyggisbilder og fotografier hvor et par blåser store rosa tyggisballonger sammen.

- Det er klissete, ekkelt, søtt og deilig. Utstillingen skal hete «Suckers» og ha det ultimate amerikanske ikonet som kjerne. Og da er jo tyggegummi ganske fristende, sier Cecilie Dahl, som har jobbet med materien i tre år.

Da vi møtte henne i Brooklyn-atelieret var det konstruksjonen av en stor isblokk som opptok mest av hjernekapasiteten. Utstillingens mest spennende installasjon er en svær isblokk, eller isobelisk. Midt inne i isblokka er det en videoskjerm. Videoen viser et tungekyss i nærbilder mens lyden av hjerteklapp, tung pusting, orgasmestønn og fly som tar av, fyller rommet.

Isblokka skal stå på metall, og vannet som smelter, skal renne inn i to plastpaller som er formet som kvinnebryst. «Suck Me, Lick Me» har hun kalt installasjonen.

Tyggevillig

Cecilie Dahl er utdannet fra New York, England og Statens kunstakademi i Oslo. Hun har stilt ut sine arbeider i store deler av Europa og hadde sin siste utstilling i New York i år. «Gum Target / Artificial Flavour» ble vist på Egizios Project i Soho.

- Jeg har hatt forskjellige faser. Først jobbet jeg mye med tre, så var det perspektiv, og nå er det psykologi eller det følelsesmessige, sier Cecilie Dahl.

VOKSER SAMMEN: Tungekyss med tyggegummi. Fra en video som vises på utstillingen på Jeløya ved Moss.