Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Cello-geni krevde sex av svogeren

LONDON (Dagbladet): Var musikkgeniet Jacqueline du Pré sexgal, bortskjemt og vanskelig? Den nye filmen om henne skaper i hvert fall storm i hjemlandet England.

Filmen er basert på Hilary du Prés bok «Et geni i familien», og er en bok om de tette båndene og alle vanskelighetene i musikkfamilien du Pré.

Jacqueline du Pré døde av multippel sklerose i 1987. Hun hadde da virkelig vist sine egenskaper på celloen, og er nærmest et ikon i hjemlandet. Boka, som ble skrevet av søsteren Hilary og broren Piers du Pré, ble kraftig kritisert da den kom ut. Men filmen er nærmest hudflettet av kjente størrelser innen musikk, som alle lærte Jacqueline du Pré å kjenne. I boka hevdes det blant annet at hun krevde at søsteren Hilary ga henne lov til å elske med hennes mann Kiffer.

Det er spesielt framstillingen av Jacqueline du Pré som sexgal, som har fått størrelser som Mstislav Rostropovitsj og Julian Lloyd Webber til å gå på krigsstien.

- Boka er skrevet av sjalu søsken, som ønsker hevn over en søster som stjal all oppmerksomhet, sier Julian Lloyd Webber.

Familiekrig

I tillegg har boka og filmen også splittet du Pré-familien. Hilary og mannen Kiffers datter Clare Finzi, som selv spiller cello, har gått hardt ut mot sine egne foreldre.

Hun hevder at moren og onkelen har kommet opp med denne historien for å tjene store penger, og husker slett ikke sin tante som bortskjemt og sexgal. Hun har også slått fast at faren Kiffer har hatt en rekke romanser opp gjennom årene.

Men fru Finzis egne søsken støtter foreldrene. De sier at framstillingen i boka og i filmen er riktige så langt de husker, og at de husker at faren Kiffer tilbrakte flere måneder på tantas soverom.
- Dette er sannheten om en vidunderlig søster. Vi har kommet med denne boka av kjærlighet, ikke sjalusi, sier Hilary du Pré.

Får gjennomgå

Det er den britiske skuespilleren Emily Watson som spiller Jacqueline du Pré, og hun spiller rollen så spesielt og godt at hun nå er nominert til Golden Globe-prisen.

- Noen av reaksjonene er overraskende. Boka er åpen, varm og kanskje naiv. Når det gjelder Jacqueline, så elsker jeg henne. Hun var normal og flott, sier Emily Watson til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling