Personlig album: –Vi hadde lagd et par låter med veldig personlige tekster og fikk sterke reaksjoner på disse. Da fortsatte vi bare i det sporet, sier Cezinando. Foto: John T. Pedersen
Personlig album: –Vi hadde lagd et par låter med veldig personlige tekster og fikk sterke reaksjoner på disse. Da fortsatte vi bare i det sporet, sier Cezinando. Foto: John T. PedersenVis mer

Cezinando gråt da han fikk høre at musikken hadde hjulpet en fan med selvmordstanker

Føler seg maskulin når han er sårbar.

(Dagbladet): Et par dager før utgivelsen av «Noen ganger og andre» var 50 fans samlet i et galleri på Olaf Ryes plass i Oslo for en forhåndslytting. Alle på rad og rekke med hvert sitt trådløse headset. Foran dem satt Cezinando og observerte, uten selv å høre sin egen musikk. Han så bare reaksjonene, smil, latter, tårer, uten å vite hvor i musikken lytterne var.

- Det er et selvutleverende album. Denne seansen ble en slags performance i forlengelsen av det.

Kristoffer Cezinando Karlsen bøyer seg over en cappuccino på en Grünerløkka-kafe. Den lilla frakken minner ved første øyekast om en tykk morgenkåpe. 22 år ung/gammel har han laget musikk som treffer så hardt at han har vanskelig for å ta det inn over seg.

- Etter lyttingen var det en jente som kom bort til meg, hun lo og gråt og virket veldig nervøs. Så forsvant hun ut og kom tilbake igjen sammen med moren sin da alle andre var gått.

- Hun fortalte at hun slet psykisk, men at hun hadde sluttet å ringe selvmordstelefonen etter at hun oppdaget musikken min.

Han blir stille et øyeblikk.

- Etterpå måtte jeg gråte.

«Skam»-effekten

Cezinando har med «Noen ganger og andre» senket guarden ytterligere fra «Barn av Europa», som han vant tekstpris for på Spellemann-utdelingen i vår. Albumet kan sees som et slags emo-evangelium for både de tøffe og de mest sårbare. Det har fått strålende mottakelse av anmelderne. Dagbladet ga en sekser, i tillegg til femmere i flere andre aviser.

- Jeg skal ikke lyve på meg at jeg lager musikk for andre, jeg gjør det for meg selv. Men jeg vil være en ærlig figur.

- Mye av sårbarheten på plata er kjønnsrollebetinget. Jeg føler meg veldig maskulin og modig når jeg er sårbar. Og jeg håper at jeg kan vise yngre gutter at det går an å snakke om følelser. Da har jeg gjort noe verdifullt.

Det siste året har vært en vanvittig opptur. Hits, priser, liverespons. «Skam»-bruken av «Håper du har plass» har gitt låten 13 millioner strømminger. Særlig i Danmark og Sverige har Cezinando fått et nytt publikum.

- Til og med en italiensk fanklubb! Jeg identifiserer meg med det menneskelige aspektet, at det vises genuine følelser i «Skam». Men handlingen kjenner jeg meg ikke igjen i.

Jeg var ikke så mye på videregående mot slutten, og deltok ikke i russefeiringen.

Ut på veien: Cezinando skal holde 14 konserter i høst. Foto: John T. Pedersen
Ut på veien: Cezinando skal holde 14 konserter i høst. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Allerede som barn gjorde Kristoffer Cezinando Karlsen seg bemerket. Som Karsten i den første tv-serien om «Karsten & Petra», som stemmen til Charlie i «Charlie & Lola» på barne-tv. Og som ballettdanser. Moren jobbet på danseskole, og i flere år danset han daglig.

- Så sluttet jeg bare på dagen, tenkte at nå vil jeg bli artist.

Cezinando var 14, lånte penger av mamma, leide et studio. Som 16 åring ga han ut EP-en «Cez 4 Prez».

- Dansingen har gitt meg mye selvdisiplin. Jeg jobber veldig målrettet, arbeidet med albumet har vært altoppslukende, forteller han.

Hemmelige dikt

Han er enebarn, vokst opp sammen med sin norske mor, faren fra Portugal jobbet i utelivsbransjen på Aker Brygge.

Som liten gutt var han så redd for en nabounge at han knapt turte å gå ut, han holdt seg inne og lekte med rottweileren Diva. Som ballettdanser var han også litt på sidelinja i forhold til fotballgutta. Og selv om han i starten var flink til å hoste opp tøffe rim, er det den følsomme rapperen som har nådd ut.

På «Ingenting blir det samme» oppsummerer han mye av det som har formet han: «jeg var et engstelig barn», «pappaen min var utelivskonge», «jeg ble redd for verden», «vi gjorde innbrudd i biler og delte potten på to».

- Sammen med «Heia meg» er det den mest selvbiografiske teksten. Jeg prøver å forklare og formidle noen av de underliggende følelsene som går gjennom resten av albumet.

Så hvor er Cezinando i dag? Han har nylig flyttet for seg selv, etter å ha bodd i kollektiv med et par kamerater. Kjærlighetslivet er som han sier «ikkeeksisterende».

- Det å kunne forsørge meg selv gir en følelse av selvstendighet og makt. Men jeg vet ikke om det har gjort meg mer voksen. Jeg vil helst bare lese og henge med vennene mine, ikke vaske, rydde og betale regninger.

Før skrev han mye dikt, uten at han har vist dem til noen enda.

- Jeg håper å få publisert diktene mine en gang. Det viktigste for meg er å skape noe personlig, noe jeg kan stå for, enten det er dikt eller musikk.