Charles Bronson er død

Men publikum glemmer ikke «The Magnificent Seven», «The Dirty Dozen» og serien «Death Wish».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

81-år gamle Charles Bronson døde sent søndag kveld lokal tid. Hollywood-skuespilleren døde av lungebetennelse ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles.

Lang skuespillerkarriere

- Hans kone Kim satt ved hans side. Han etterlater seg seks barn og to barnebarn. Han var en kjærlig far og en fantastisk skuespiller. Han vil bli høyt savnet, sier Bronsons talskvinne Lori Jonas til BBC.

Bronson spilte i mer enn 60 filmer i løpet av sin lange karriere. Blant de mest kjente er klassiske actionfilmer som «The Magnificent Seven» og «The Dirty Dozen». Best vil han nok bli husket i rollen som Paul Kersey i serien «Death Wish» under regi av Michael Winner gjennom 1970 og 1980-tallet.

Filmene Bronson spilte i møtte ofte kritikk for å være for voldelige, men for Bronsons portrett av familiemannen Kersey på jakt etter hevn for drapet på sin kone vant han en stor tilhengerskare.

Selv forsvarte han filmene sine.

- Jeg tror de gir tilfredsstillelse for folk som har vært ofre for kriminalitet og som oppdager at myndighetene svikter i å beskytte dem, sa Bronson i 1987.

Bronson spilte også i mer enn 10 filmer med sin andre kone Jill Ireland, som døde av kreft i 1990.

Skuespilleren led de siste årene av Alzheimers sykdom, og det er lenge siden han sist viste seg offentlig. Han levde sammen med sin kone Kim i California, og i august ble han lagt inn på sykehus med lungebetennelse. Den siste skuespillerjobben gjorde han i 1999 i TV-filmen «Family of Cops III»

Moden suksess

Charles Buchinsky var hans døpenavn, og han ble født i Pennsylvania i 1921. Etternavnet skal han ha tatt etter «Bronson Gate» ved Paramounts studio, i nordenden av Bronson Avenue.

Han var den eneste i søskenflokken på 15 som fullførte videregående. Etter dette begynte han å arbeide sammen med brødrene i kullgruva for å tjene penger til familien. Foreldrene var immigranter fra Litauen.

Etter å ha deltatt i andre verdenskrig brukte han sine rettigheter som soldat til å studere kunst i Philadelphia. Deretter begynte han å studere skuespill, og debuten kom med en liten rolle i filmen «You're in the Navy Now» i 1951. Filmrollene kom som perler på en snor, men det ordentlige gjennombruddet fikk ikke Bronson før han var langt oppe i 40-åra. Han var allerede 53 da «Death Wish» hadde premiere.

HANS MEST KJENTE ROLLE:</B> Som arkitekt Paul Kersey som kjemper mot kriminalitet i New York i filmene «Death Wish». Bildet er fra treeren.
<B>THE DIRTY DOZEN:</B> Bronson (til høyre) og Lee Marvin i filmen «The Dirty Dozen» fra 1967.
FAMILIEMANN:</B> Charles Bronson med kona Kim Weeks på et veldedighetsarrangement til inntekt for diabetessaken 28. oktober 2000.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer