EN AV SJU: Det nordlige passet, Aconcagua-passet, med fjelltoppen med samme navn ragende 6962 meter over havet, var også i Darwins tid lettest å passere. Toppen tilhører «En av sju» i verden. Foto: NTB Scanpix
EN AV SJU: Det nordlige passet, Aconcagua-passet, med fjelltoppen med samme navn ragende 6962 meter over havet, var også i Darwins tid lettest å passere. Toppen tilhører «En av sju» i verden. Foto: NTB ScanpixVis mer

Charles Darwins reise fikk avgjørende betydning for menneskenes syn på seg selv

En flik av reisen fant sted i Andesfjellene, skriver Gudleiv Forr.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

VALPARAÍSO/MENDOZA (Dagbladet): Den 13. mars 1835 startet en ekspedisjon fra sjøfartsbyen Valparaíso i Chile over Andesfjellene til den nåværende storbyen Mendoza i Argentina. Tur - retur tok den 24 dager, til fots og med muldyr som transportmiddel.

Ekspedisjonen ble ledet av Charles Darwin. I sin dagbok fra turen, Voyage of the Beagle, utgitt i 1839, skriver han at han aldri hadde hatt en så flott opplevelse over en like lang tidsperiode.

Den da 26 år gamle Charles Darwin var deltaker på en båtreise utrustet av den britiske marine under ledelse av kaptein Robert FitzRoy.

Hensikten var primært å drive landmåling langs Sør-Amerikas kyst. Bl.a. skulle de en gang for alle fastlegge nøyaktig posisjon for byen Rio de Janeiro for dermed å kunne bestemme også posisjonen for andre byer langs kysten. I forbindelse med dette arbeidet skulle ekspedisjonen også teste den britiske marinens klokker. Skipet var derfor godt utstyrt med instrumenter.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn