Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Charlie Hebdo om karikatur av død gutt: - Folk forstår ingenting

Laget karikatur av bildet som sjokkerte en hel verden. Svarer på kritikken i epost til Dagbladet, og sier omverden må lære seg å forstå satire.

PROVOSERENDE KARIKATUR: Mange har reagert på Charlie Hebdos siste krumspring: En karikatur av den døde gutten Aylan (3). Foto: NTB Scanpix
PROVOSERENDE KARIKATUR: Mange har reagert på Charlie Hebdos siste krumspring: En karikatur av den døde gutten Aylan (3). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En hel verden ble rørt til tårer av bildet av Aylan (3), skylt død i land på ei strand i Tyrkia. 

Den syriske guttens skjebne ble gjenstand for enorm oppmerksomhet, og noen dager tilbake ble han også karikert i satirebladet Charlie Hebdo, til skarp kritikk og vemmelse fra mange hold. 

Forsida av magasinets nyeste utgave viser en gutt som ligger på stranda med ansiktet ned i vannet, og har overskrifta «Så nærme målet». Ved siden av gutten er det en McDonalds-reklameplakat, hvor det står skrevet:«Tilbud! To barnemenyer til prisen av én».  

Over tegningen er det skrevet «Velkommen til flyktningene!». 

Blant dem som reagerte var Peter Herbert, advokat og leder av Society of Black Lawyers, den største organisasjonen for afrikanske, karibiske og asiatiske advokater i Storbritannia.

- Ikke bokstavelig «Charlie Hebdo er en rasistisk, fremmedfiendtlig og ideologisk konkurs publikasjon, som representerer det moralske forfallet av Frankrike», skriver han på Twitter.

I en epost til Dagbladet svarer nå Charlie Hebdo Herbert, og en rekke andre kritiske røster som har benyttet sosiale medier for å lange ut mot bladet. 

- For det første må man huske at alle karikaturer inviterer til refleksjon, og overhodet ikke skal tolkes bokstavelig. Dette gjelder spesielt Charlie Hebdo, skriver Agathe André, journalist i magasinet, på vegne av seg selv og sine kolleger.

- Dette tragiske bildet av lille Aylan ble et symbol på tilstanden til migranter og flyktninger i verden i dag, fortsetter hun.

Intoleranse André sier kritikerne misforstår karikaturtegningen av Aylan. Charlie Hebdo tar slettes ikke lett på dødsfallet til den lille gutten, snarere tvert imot: Bildet er ment å vise hvilket helvete som eksisterer like utenfor Frankrikes grenser. 

- Karikaturen forteller en historie om handlingslammede Europa og trafficking organisert av smuglere - et rent helvete på jord. Folk må lære å forstå en karikatur! Det var en slik mangel på forståelse som sørget for å drepe mine kolleger, sier hun, og sikter selvsagt til terrorangrepet på Charlie Hebdo 7. januar i år.

12 mennesker ble drept, blant dem to politimenn og Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane Charbonnier. Mange tok til gatene og til sosiale medier med slagordet «Je suis Charlie» for å vise sin støtte. Agathe André forteller Dagbladet at de som høylytt støttet ytringsfriheten den gang, må huske å gjøre det samme nå. 

- Charlie Hebdo har alltid arbeidet for likhet, og kjempet mot rasisme, diskriminering, urettferdighet og maktmisbruk, avslutter hun. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!