GOD KJEMI: Charlotte Frogner spiller Anitra, som skal forføre Dennis Storhøis Peer Gynt med magedans når stykket settes opp ved Gålåvatnet fra onsdag.Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
GOD KJEMI: Charlotte Frogner spiller Anitra, som skal forføre Dennis Storhøis Peer Gynt med magedans når stykket settes opp ved Gålåvatnet fra onsdag.Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

Charlotte Frogner har tatt magedanskurs

Nå skal hun forføre Dennis Storhøi (50).

||| GÅLÅ (Dagbladet): - Charlotte har en utrolig flott galskap. Den skal vi gjøre mye gøy med, og nå skal publikum endelig få se Anitras dans igjen, sier skuespiller Dennis Storhøi til Dagbladet.

Onsdag spilles årets første oppsetning av «Peer Gynt» ved Gålåvatnet. Dagbladet møter de to hovedrolleinnehaverne ved utendørsscenen foran idylliske Gålåvatnet i Oppland, i ekte Peer Gynt-land.

Storhøi har spilt rollen to ganger før mot både Maria Haukaas Storeng og Pia Tjelta.

I år er det Charlotte Frogner (28) som bekler den sensuelle og forføreriske beduinhøvdingdattera Anitra, i Henrik Ibsens stykke fra 1867.

Uvitende om magedansen Frogner forteller at hun begynte på magedanskurs som forberedelse til rollen.

- Jeg har hatt fire intense kvelder med øving. Jeg har prøvd å lære meg å bevege hoftene ordentlig, men det er skikkelig vanskelig.

- I magedans bruker man deler av kroppen som man ikke er vant til å bruke ellers, sier Frogner.

Hvor stort utbytte kurset har gitt, er hun fortsatt usikker på.

- Det gjenstår å se om dansen blir så fristende. Akkurat nå føles det i hvert fall ikke sånn, sier hun.

Årets «Peer Gynt»-oppsetning blir den første på flere år hvor Anitras dans er med.

Inntil i går hadde Dennis Storhøi ingen anelse om at kollegaen har tatt dansetimer.

- Det blir veldig eksotisk, og jeg gleder meg ordentlig til å se, sier han.

Vakker og stygg I tillegg til rollen som Anitra, spiller Frogner både Ingrid og «den grønnkledde».

Sistnevnte er en mørk hulderskikkelse — i sterk kontrast til forføreriske Anitra.

- Den grønnkledde har en råskap i seg. Jeg synes det er gøy å få leke med det mørke, stygge og absurde, sier Frogner, som for anledningen møter Dagbladet med knallgrønne tights.

Innimellom bryter hun over på gudbrandsdalsdialekt. To av rollefigurene snakker nemlig døl, forteller hun.

Løpetur som straff - Som skuespiller må man bruke av seg selv, uansett hvilken rolle man spiller. I rollen som Anitra kan jeg nok bruke min egen lekenhet, sier Frogner.

FLERE ROLLER: Charlotte Frogner spiller også rollen som hulderskikkelsen «den grønnkledde». - Jeg synes det er gøy å få leke med det mørke, stygge og absurde, sier hun. Foto Kristin Svorte / Dagbladet
FLERE ROLLER: Charlotte Frogner spiller også rollen som hulderskikkelsen «den grønnkledde». - Jeg synes det er gøy å få leke med det mørke, stygge og absurde, sier hun. Foto Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Til tross for at dette blir Storhøis tredje gang i rollen som Peer, benekter han at det er mulig å surfe gjennom på erfaring.

- Det vanlige ved et teater er å øve i åtte uker før en oppsetning. Øvingen til disse forestillingene gjør vi på ni dager. Da kreves gode forberedelser, sier han.

- Det er innlysende at rollen som Peer Gynt er den største jeg noen gang har spilt.

At oppsetningen er en hard utfordring, fikk han merke på mandag.

- Første prøvedag begynte med en monolog. Den var så dårlig at jeg fikk beskjed av Svein Sturla (Hungnes, regissør, red.anm.) om å ta meg en joggetur for å få opp energien, sier Storhøi.

Viser hele mennesket Den utrolige historien om «Peer Gynt» regnes som et av Ibsens viktigste verk.

Mellom 14 000 og 15 000 publikummere er ventet til utendørsscenen ved Gålåvatnet i løpet av sommeren.

Storhøi tror stykkets appell ligger i hovedpersonens mange sider.

- Han inneholder alle fasetter av et menneske. Derfor må jeg også bruke mye av meg selv, både på godt og vondt, sier han.

- Peer er veldig lett å identifisere seg med. I tillegg følger vi hele hans liv. Dermed kan publikum oppleve noe nytt hvert år, ut ifra hvor de selv er i livet, sier Frogner.

TREDJE GANG: Dennis Storhøi spiller rollen som Peer Gynt for tredje gang ved Gålåvatnet. Foto Kristin Svorte / Dagbladet
TREDJE GANG: Dennis Storhøi spiller rollen som Peer Gynt for tredje gang ved Gålåvatnet. Foto Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer