CHARTER-SVEIN: For et parti som gjennom åtte år i posisjon har blitt til en knirkete forsvarer av kompromisspolitikk, er det antakelig et gode i seg selv å bli assosiert med noen som tilsynelatende befinner seg milevis fra deres trygge middelklasseprofil. Her Charter-Svein i omfavnelse med Linni Meister. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
CHARTER-SVEIN: For et parti som gjennom åtte år i posisjon har blitt til en knirkete forsvarer av kompromisspolitikk, er det antakelig et gode i seg selv å bli assosiert med noen som tilsynelatende befinner seg milevis fra deres trygge middelklasseprofil. Her Charter-Svein i omfavnelse med Linni Meister. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Charter-SVein

SV forsøker å skape en kulere, mer ungdommelig profil. Selvsagt er Charter-Svein en del av planene.

Del godene, SVs nye partiavis, skal komme ut tre ganger før valget - og muligens få et liv etterpå, i følge ledelsen. Bak spakene sitter en ung trønder, som er tidligere redaktør for Natt og Dags Trondheimsutgave - Kari Kristensen. Gratisavisa har de siste åra kommet på offensiven igjen som en sterk stemme, og som et referansepunkt for unge mennesker. Det har skjedd samtidig med at de har hatt en viss dreining mot å dekke politikk - gjerne i form av verdispørsmål, presentert på en smart og morsom måte.

Kort fortalt kan vi si at Natt og Dag har klart det SV egentlig burde ha gjort: markert seg ved å være radikale, med økt popularitet og oppslutning blant ungdom.

Noen i partiet har altså tenkt veldig riktig i forbindelse med deres nye partiavis. Selve rosinen i pølsa i førsteutgaven er et intervju med Charter-Svein.

Han står fram som SV-er, noe som fikk stor oppmerksomhet på sosiale medier i helga. For et parti som gjennom åtte år i posisjon har blitt til en knirkete forsvarer av kompromisspolitikk, er det antakelig et gode i seg selv å bli assosiert med noen som tilsynelatende befinner seg milevis fra deres trygge middelklasseprofil. Del godene har stiliserte bilder av Audun Lysbakken som gjør seg klar til boksekamp, men det spørs om det ikke er Charter-Svein som har større troverdighet som slåsskjempe.

Det hjelper selvsagt at Charter-Svein har fått en slags kulthelt-posisjon. Han representerer en dualisme fordi han bekrefter våre fordommer om den harry, nytelsessyke og nyrike nordmannen - samtidig som han har presentert seg som en forkjemper for de svake i samfunnet. Charter-Svein er et slags bevis på at det menneskelige kan romme mye mer enn det enkle førsteinntrykket. Akkurat som at en sydenturist kan være et godt menneske, kan en kaffe latte-hipster like gjerne være en skummel Minerva-skribent.

Argumentene Svein Østvik, som er det egentlige navnet til hele Norges sydenprototyp, presenterer for sin SV-sympati er enkle. «Jeg er sosialist. SV er på parti med de som faller utafor. Det liker jeg. Jeg bryr meg om folk som sliter med narkotika eller fattigdom, som ikke klarer å henge med i det rotteracet samfunnet vårt har blitt, forteller Østvik.»

Politikk er ofte ikke mer komplisert enn det. Å treffe en verdimessig grunnplanke hos velgerne er det alle partier sikter mot. Formuleringen fra Østvik er vel omtrent akkurat det inntrykket SV drømmer om at flest mulig sitter igjen med når de skal plukke stemmeseddel 9. september.