Chavez og Akersgata

VENEZUELA: Hugo Chavez valgseier skyldes ikke at han har hjernevasket befolkningen i Venezuela. Kan det skyldes at han faktisk gjør noe for de fattige?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke ble det klart at Venezuelas president Hugo Chavez hadde vunnet nok en valgseier. 55 prosent av velgerne ga grønt lys til lovendringen som fjerner begrensningen på hvor mange ganger Venezuelas folkevalgte kan stille til valg. På tross av opposisjonens totale dominans over massemediene økte presidenten sin oppslutning med hele to millioner stemmer fra det forsmedelige nederlaget i folkeavstemningen i 2007. Chavez 10. valgseier på like mange år er antakelig verdensrekord, og det på et program for sosialisme i det 21. århundret. Akersgata har ikke uventet tatt tak i nyheten og vier sine lederartikler til å forklare det historiske fenomenet Hugo Chavez.

Essensen av Dagbladets leder, «Chavez for alltid» er at venezuelanerne med søndagens avstemning har sagt et rungende ja til Latin-Amerikas høyeste prisstigning, en politikk som gjør dem fattigere og fattigere i forhold til sine herskere, blomstrende korrupsjon og verdens mest voldelige hovedstad.

Mens Dagbladet ikke bød på noen videre forklaring, kunne Aftenposten i sin lederartikkel «udemokratisk folkeavstemning», slå fast at denne tilsynelatende selvplagingen skyldes at «Chavez har hjernevasket et flertall». Dagens Næringsliv gir i sin leder «Venezuelas sårbare populist» en pekepinn på hvordan presidenten har fått til dette: «Ifølge Chavez’ egen skryteliste har antallet fattige i landet blitt redusert fra halvparten av befolkningen til en tredel, ekstrem fattigdom er redusert fra 42 prosent til under ti prosent, økonomien har vokst med 526 prosent og arbeidsledigheten er redusert til seks prosent» heter det. Problemet er bare at dette ikke er Chavez’ «egen skryteliste», men tall som nylig ble presentert av generalsekretæren i ECLA, FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika og Karibia. Og det på selveste CNN. Dermed ser det ut til at Aftenpostens redaksjon må føye til både FN og CNN, i tillegg til Chavez selv, på listen over konspiratører som har «hjernevasket» venezuelanerne til å tro at de har fått det bedre de siste åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer