Che lever - som seriefigur

Men forfatteren ble trolig drept.

SEIER: Che Guevara og Fidel Castro inntar Havanna, formidlet som dokumentarisk historiefortelling av Alberto Breccia.
SEIER: Che Guevara og Fidel Castro inntar Havanna, formidlet som dokumentarisk historiefortelling av Alberto Breccia. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE (tegneserie): Allerede året etter at geriljalederen Che Guevara (1928-1967) ble drept av sine mostandere i Bolivias jungel, utkom en tegneserie i Argentina om hans liv og skjebne.

Boka ble en enorm suksess og solgte i titusenvis av eksemplarer.

I 1976 tok en militærjunta makten i landet, og boka ble forbudt. Under de sju åra med diktatur som fulgte, forsvant manusforfatteren Héctor Oesterheld, som var en kjent menneskerettighetsforkjemper. Trolig ble både han og familien drept i 1978.

Kjent martyr Juntaen i Buenos Aires følte denne tegneserien som en trussel. Den gikk så langt som å ødelegge originaltegningene, og det var forbundet med stor fare bare å eie et eksemplar av serien. I 1985 ble den trykt opp igjen i Spania, og i 2007 kom den ut i Argentina, i forbindelse med at det var 80 år siden Che ble født og 40 siden han døde.

Serien har med andre ord en mer dramatisk forhistorie enn tegneserier flest. Det sier noe om kraften i mediet, i dette tilfellet som en form for folkeopplyser. Albumet gjør på en både anskuelig og uttrykksfull måte rede for Ernesto Guevaras vei fra ung medisinerstudent til å bli en av vår tids mest kjente martyrer, et ikon som er reprodusert på plakater og T-skjorter over hele kloden. Den er ikke kritisk, men heller ikke ureflektert heltedyrkende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer