Che lever - som seriefigur

Men forfatteren ble trolig drept.

SEIER: Che Guevara og Fidel Castro inntar Havanna, formidlet som dokumentarisk historiefortelling av Alberto Breccia.
SEIER: Che Guevara og Fidel Castro inntar Havanna, formidlet som dokumentarisk historiefortelling av Alberto Breccia.Vis mer

ANMELDELSE (tegneserie): Allerede året etter at geriljalederen Che Guevara (1928-1967) ble drept av sine mostandere i Bolivias jungel, utkom en tegneserie i Argentina om hans liv og skjebne.

Boka ble en enorm suksess og solgte i titusenvis av eksemplarer.

I 1976 tok en militærjunta makten i landet, og boka ble forbudt. Under de sju åra med diktatur som fulgte, forsvant manusforfatteren Héctor Oesterheld, som var en kjent menneskerettighetsforkjemper. Trolig ble både han og familien drept i 1978.

Kjent martyr
Juntaen i Buenos Aires følte denne tegneserien som en trussel. Den gikk så langt som å ødelegge originaltegningene, og det var forbundet med stor fare bare å eie et eksemplar av serien. I 1985 ble den trykt opp igjen i Spania, og i 2007 kom den ut i Argentina, i forbindelse med at det var 80 år siden Che ble født og 40 siden han døde.

Che lever - som seriefigur

Serien har med andre ord en mer dramatisk forhistorie enn tegneserier flest. Det sier noe om kraften i mediet, i dette tilfellet som en form for folkeopplyser. Albumet gjør på en både anskuelig og uttrykksfull måte rede for Ernesto Guevaras vei fra ung medisinerstudent til å bli en av vår tids mest kjente martyrer, et ikon som er reprodusert på plakater og T-skjorter over hele kloden. Den er ikke kritisk, men heller ikke ureflektert heltedyrkende.

Blandet stil
Fortellingen om Che er delt i to. Den er dels formidlet av den kjente serieskaperen Alberto Breccia, dels av hans sønn Enrique Breccia. Alberto har tegnet sekvensene som forteller om Ches oppvekst, hans reiser i Latin-Amerika, hans deltakelse under revolusjonen på Cuba, fram til hans forsøk på å slutte seg til revolusjonen til Afrika.

Deretter tar sønnen Enrique over fortellingen. Han har formidlet Ches siste politiske eventyr, det dristige, anstrengende og mislykte forsøket på å samle støtte til et opprør i Bolivia. I tegneserieromanen er sekvensene til far og sønn mikset på en effektiv måte, slik at vi stadig får frampek mot den unge idealistens endelige skjebne.

Mørke bilder
Alberto Breccia er en av gigantene i latinamerikansk seriekultur og samarbeidet blant andre med landsmannen Hugo Pratt («Corto Maltese»). Hans sekvenser er tegnet i en realistisk, til tider pedagogisk stil som viser det Latin-Amerika Che møtte på sine reiser, nøden og elendigheten som gjorde ham til en idealist. Enrique Breccias fortelling er mer dyster og impresjonistisk. Historien om Ches siste dager får preg av en svart/hvit feberdrøm, eller snarere et mareritt, en vei som uunngåelig blir stadig mørkere inntil døden farger hele billedflaten svart. De siste scenene stor kunst.

Drama og action er det nok av, dessuten kunnskap om en viktig epoke, formidlet uten altfor sterke ideologiske over- eller undertoner. Den visuelle fortellerstilen kan til tider minne om krigstegneseriene som ble populære på 1960-tallet, Breccia har ikke overraskende tegnet serien «Spion 13», en av flere med sukess i Norge. «Che» er en flott utgivelse, som også er forbilledlig forsynt med tidstavler, fakta og et intervju med Enrique Breccia.