Chewbacca blir amerikansk

Den pelskledde skuespilleren har funnet sin plass i galaksen...

(Dagbladet.no): Den hårete galaktiske pelshelten Chewbacca, opprinnelig fra planeten Kashyyyk, har i dag sikret seg nytt statsborgerskap her på jorda.

- Fabelaktig

Han Solos populære makker i StarWars fikk i dag amerikansk statsborgerskap. Nærmere sagt Chewbaccas alter ego - skuespilleren og 60-åringen Peter Mayhew.

Sammen med 400 andre (alle fra 77 forskjellige jordiske land), ble Mayhew tildelt sitt nye statsborgerskap under en seremoni i Arlington, Texas.

- Det er helt fabelaktig. Det er en av de gode dagene i mitt liv, sa den tidligere briten fornøyd.

Gift i Texas

Han signerte så amerikanske plastflagg og immigrasjonspapirer til frammøtte fans.

Årsaken til at han plutselig ville bli amerikaner, forklares med at han for seks år siden giftet seg med sin kone Angelique - en innfødt texaner.

PELSHELT: Chewbacca (t.v) på rømmen fra imperiets lange arm. Her sammen med C-3PO, prinsesse Leia Organa, og Han Solo. Nå har wookieen fått asyl i USA. Foto: Scanpix
PELSHELT: Chewbacca (t.v) på rømmen fra imperiets lange arm. Her sammen med C-3PO, prinsesse Leia Organa, og Han Solo. Nå har wookieen fått asyl i USA. Foto: Scanpix Vis mer

For å bli amerikansk må man normalt ha bodd lovlig i USA i fem år, og bestå en test i historie, engelsk, og samfunnsfag. Hvis man er gift med en amerikaner, kan man slippe unna med tre år som fastboende.

Lever på Chewbacca

Mayhew er mest kjent som wookieen Chewbacca, er bosatt i Granbury i Texas, og er fast inventar på science fiction messer rundt om i USA.

Noe galaktisk skuespillertalent er det vanskelig å lese ut i fra CVen til den 2,2 meter høye tidligere sykehusarbeideren Mayhew.

Utenom å få spille sin favorittrolle i den aller siste StarWars-filmen, Sithene tar hevn, har han gitt sin stemme til den engelske versjonen av den heller ukjente japanske animasjonsfilmen Dragonball GT: Gokû gaiden! Yûki no akashi wa sû-shin-chû fra 1997.

Like etter den første StarWars-filmen fikk han også en marginal rolle i like ukjente «Sinbad and the Eye of the Tiger» - der han ikke en gang fikk være med på rulleteksten.

Utenom dette har han stort sett skrålt i pelsdrakt som Chewbacca på filmsett, og snakket om hvordan det var å inneha denne rollen i ulike dokumentarfilmer og talkshows.

TATT I ED: Her blir mannen bak pelsen, Peter Mayhew (60), tatt i ed under dagens seremoni, der han fikk innvilget sitt amerikanske statsborgerskap. Kona følger med i bakgrunnen.
LIVSROLLE: Den 2,2 meter høye skuespilleren har rollen som den hissige og skrålende Chewbakka som sin eneste filmsuksess.
STJERNETREFF: Mayhew koser seg med å gi autografer på sifi-messer i USA, og møte på StarWars-relaterte begivenheter. Her ankommer han sammen med R2D2 (aka Kenny Baker) under premierefesten til den siste StarWars-filmen.