AKTIV: Den amerikanske pianisten Chick Corea er aktiv som aldri før, med omfattende turnévirksomhet og en jevn strøm av plateutgivelser. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET
AKTIV: Den amerikanske pianisten Chick Corea er aktiv som aldri før, med omfattende turnévirksomhet og en jevn strøm av plateutgivelser. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADETVis mer

Chick Corea i alle formater

Solo, duo, trio, kvintett og fullt orkester: Chick Corea (70) holder koken.

ALBUM: Chick Corea fylte 70 i fjor, men er aktiv som alltid på både turné- og platefronten. Denne uka (fredag) slippes to dobbeltalbum, «Further Explorations» og «The Continents» samt enkeltalbumet «On Two Pianos», og i vidt forskjellige musikalske omgivelser virker pianisten fullkomment hjemme i dem alle.

«FURTHER EXPLORATIONS» er klubbopptak med Corea, bassisten Eddie Gomez (67) og trommeslageren Paul Motian (1931-2011) fra New York-klubben The Blue Note i mai 2010.

COREA/GOMEZ/MOTIAN: Tre mestere minnes Bill Evans.
COREA/GOMEZ/MOTIAN: Tre mestere minnes Bill Evans. Vis mer

Temaet, 'Bill Evans', er langt fra tilfeldig.

Motian var trommeslageren i den legendariske Bill Evans Trio i 1960-64, Gomez var Evans' faste bassist fra 1966 til 1977 og Corea har ofte pekt på pianisten, komponisten og arrangøren (1929-80) som inspirator og musikalsk forbilde. Selve platetittelen er også et nikk: «Explorations» er navnet på et Bill Evans Trio-album fra 1961.

«On Two Pianos»

Chick Corea & Nicolas Economou

5 1 6
Plateselskap:

Deutsche Grammophon/Universal

Se alle anmeldelser

EVANS' «Peri's Scope» innleder ei spilleliste som inkluderer flere av hans komposisjoner, blant dem den rike balladen «Song No. 1» som aldri tidligere har vært innspilt. Legg til noen standarder (Monk, Dameron, Berlin, van Heusen) samt Corea-, Gomez- og Motian-låter, og du sitter med godt over to timers vital, kraftfull og tett triomusisering fra tre amerikanske jazzveteraner som i fullt monn utfolder alle de kreative kvalitetene som gjennom et halvt århundre har løftet hver av dem til toppsjiktet på sitt instrument.

«THE CONTINENTS», også kjent som Coreas klaverkonsert nr. 2, ble komponert på bestilling fra Wiens Mozartår i anledning 250-årsjubileet for Mozarts fødsel i 2006. Corea skrev seks stykker for jazzkvintett og kammerorkester «i Mozarts musikantiske ånd», ga hvert av dem navn etter et kontinent og uroppførte verket i Wien på en konsert der han også spilte Mozarts klaverkonsert nr. 24.

CHICK COREA: Coreas opus magnum med solid bonuspakke.
CHICK COREA: Coreas opus magnum med solid bonuspakke. Vis mer

Men først i fjor høst ble det innspilling, med Tim Garland (saksofon, klarinett); Steve Davis (trombone); Hans Glawischnig (kontrabass) og Marcus Gilmore (trommer) i bandet og et orkester sammensatt av bl a Imani Winds og The Harlem Quartet, ledet av Steve Mercurio.

Selve konserten, en ganske tilgjengelig, men samtidig finurlig sammenskrudd moderne jazz/moderne klassisk/latin-hybrid, utgjør plate en. Plate to inneholder kvintetten i på-sparket-versjoner av velkjente «Lotus Blossom», «Just Friends», «Blue Bossa» og Coreas egen «What's This?» samt Corea solo i en serie improviserte, abstrakte forløp som han prøvde ut med tanke på noe han følte manglet i «The Continents».

«On Two Pianos»

Chick Corea & Nicolas Economou

5 1 6
Plateselskap:

Deutsche Grammophon/Universal

Se alle anmeldelser

Nok en gang er Coreas egne pianistiske ferdigheter og evne til å inspirere og begeistre medspillere, uansett bakgrunn, de slående inntrykkene.

Også komponisten Corea kommer godt fra det; leken, men seriøs og uten overdrevne Mozart-skygger over partituret.

COREA & ECONOMOU: Oppsiktvekkende jazz/klassisk/impro-gjenutgivelse.
COREA & ECONOMOU: Oppsiktvekkende jazz/klassisk/impro-gjenutgivelse. Vis mer

«ON TWO PIANOS» er en internasjonal gjenutgivelse av duoalbumet som Chick Corea og den kypriotiske vidunderpianisten Nicolas Economou (1953-93) spilte inn under sistnevntes pianofestival i München i 1982.

Gjennom en suite improvisasjoner, seks små stykker fra Béla Bartóks «Mikrokosmos», to Corea-komposisjoner og et improvisert ekstranummer finner den 41 år gamle jazzpianisten og den 12 år yngre, Moskva-utdannede klassiske virtuosen hverandre i et gi-og-ta-spill som 30 år seinere fortsatt kan nagle en hvilken som helst lytter til stolen.

«On Two Pianos»

Chick Corea & Nicolas Economou

5 1 6
Plateselskap:

Deutsche Grammophon/Universal

Se alle anmeldelser

Nicolas Economou omkom i en trafikkulykke i tett tåke på Kypros i 1993. Han rakk aldri å følge opp det nyskapende samarbeidet med Corea, noe ikke minst dette eventyrlig albumet gir grunn til å beklage.