Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Chinese Democracy» lekket på nettet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har etterhvert blitt et begrep i bransjen om å «ta en Chinese Democracy». Så langt har det tatt Axl Rose 13 lange år og like mange millioner dollar å ferdigstille platen.

Et dusin produsenter, noen managere og et uttall gitarister (Buckethead, noen?) seinere kan det endelig se ut til at ting er i emning.

Brusprodusenten Dr. Pepper kom tidligere i år med en brysk lovnad om at de skulle dele ut en brusboks til hver amerikanske borger om «Chinese Democracy» så dagens lys innen 2008. Nå kan det se ut som om konsernet kan bli noen brusbokser fattigere.

Onsdag lekket nemlig 9 kutt som ettersigende vil være å finne på det ferdige produktet på nett. Filene ble kjapt fjernet, men er i følge NME.com spredd for alle vinder.

Flere av låtene, blant annet «IRS», «Madagascar» og «The Blues» har alle vært tilgjengelige i tidligere utgaver, enten som liveinnspillinger eller uferdige studioversjoner.

Nettstedet Billboard.biz melder også at et gitt antall låter skal være ferdig mastret og mikset.

Dagbladet.no gir deg her en vurdering av låtene som ble lekket onsdag. Vi gjør oppmerksom på at at titler og innspillinger kan være annerledes enn det endelige sluttproduktet.

«Chinese Democracy»

TAR SIN TID: Axl Rose og hans nye Guns \'n Roses har flere ganger spilt de nye låtene live - slik som her, på Roskildefestivalen i forfjor. Men noe album med nytt originalmateriale har han ikke kommet med siden Use Your Illusion-skivene i 1991.
TAR SIN TID: Axl Rose og hans nye Guns \'n Roses har flere ganger spilt de nye låtene live - slik som her, på Roskildefestivalen i forfjor. Men noe album med nytt originalmateriale har han ikke kommet med siden Use Your Illusion-skivene i 1991. Vis mer

Definitivt et av de sterkeste sporene av de ni. Up-tempo og rett i planeten med en frådende og direkte Axl Rose i front. God, gammeldags vibb med minimalt av dilldall og det gode riffet i sentrum. Små hint av «Welcome to the Jungle», flanket av en gitarsolo som kunne vært snytt ut av nesen på Tom Morello.

«Better»

Tilbakelent midtemporocker som hverken irriterer eller får en til å sperre opp øynene. Låta høres ut som en krysning mellom Janes Addiction, Soundgarden og overmoden hårmetal. Brekkene er ikke så ille, men det hjelper ikke nevneverdig på sluttresultatet. Låten mangler rett og slett sting.

«IRS»

Introen er illevarslende. En håpløst utdatert hermetikkperkusjon setter tonen, men heldigvis løfter det smittsomme refrenget låten ut av myra. Selv om den ikke er helt der oppe, viser den at det fremdeles bor et snev av rock i den aldrende kroppen til Axl Rose. Tilbakelent uten å bli puslete og med et lite glimt av det episke Guns N’Roses vi alle har lært å sette pris på.

«Madagascar»

Nok en langstrakt midtempo-sak. På mange måter den naturlige oppfølgeren til «Civil War» fra «Use Your Illusions II». Den mangler kruttslammet og følelsen og de gnagende melodiene som nevnte låt, og selv om de sampler Martin Luther King i midtpartiet, mangler det autentiske frihetsropet.

«If the World»
 

image: «Chinese Democracy» lekket på nettet

Dette må være noe av det fuleste som Guns N’ Roses-etiketten noen gang har blitt klistret til. Funk- og flamencogitarer i symbiose med stivbeint elektronika, synthbass og et dustete refreng. Axl’s heliumsvokal er fullstendig uten brodd og nerve. Produksjonsmessig høres det ut som 1994, og det er jo ikke utenkelig med tanke på når innspillingen egentlig startet.

«Uten tittel»

Nok en semisviske. Storslått med stryk, piano og et refreng som strekker seg mot skyene. Velfungerende nok, selv om tonevalget høres mest ut som akkordgrunnlaget for en TNT-halvballade. Også denne skjemmes av produksjonsfiksfakseri som i de flestes bok gikk av moten for om lag 10 år siden.

«Rhiad and the Beduins»

Sånn som dette kan det gjerne høres ut dersom Axl backes av et Rage Against the Machine og Red Hot Chili Peppers på dårlig amfetamin. Det driver godt i versene, men refrengene klipper låten i stykker. I sum høres det mest av alt smått schisofrent ut.

«The Blues»

Stemmemessig er «The Blues» Axl’s flotteste innslag blant låtene vi har hørt så langt. Fra de helt vare og skjøre tonene til fullblods kråkesang og den karakteristiske sandpapirvokalen. Innhyllet i en herlig pompøs produksjon som for en gangs skyld kler låten med og et usjenert spark i retning 70-tallets klassiske rock og pop, er ting plutselig bare velstand igjen.

«There Was a Time»

image: «Chinese Democracy» lekket på nettet

Det er liten tvil om at Axl Rose alltid har hatt et stort Elton John-kompleks i seg. Det har gitt seg mange positive utslag, grandiose epos som «November Rain» og «Estranged» er utvilsomt blant bandets beste låter. Hans megalomane tankesett ble sagt å være mye av grunnen til at det opphavlige Guns N’Roses gikk til hundene. Sånn som dette høres det ut når han ikke har rufsete rockere til å henge blylodd rundt anklene hans. Pomp og prakt uten substans og spenning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!