Chomsky for nybegynnere

En lettvint Chomsky-utgivelse.

BOK: «Makt og terror» er den tredje boka med løst sammenraskede samtaler, taler og intervjuer Oktober utgir av Noam Chomsky på under to år. Har lingvisten og venstresideaktivisten sluttet å skrive tekster sjøl?

Boka «presenterer det nyeste i Noam Chomskys tenkning». Det er en liten overdrivelse. Chomsky har knapt tenkt en ny tanke siden Vietnamkrigen - for å kompensere med en stor overdrivelse. USA er fortsatt verdens verste terroriststat, skal vi tro ham.

Det forhindrer ikke at Chomsky er verdt å lese - hvis han leses kritisk. For eksempel kommer han med to interessante påstander i boka, som bryter med hva vi vanligvis blir fortalt. Den ene er at det i USA ble lettere å være kritisk til amerikansk utenrikspolitikk etter 11. september, den andre er at myndighetene ikke har noen kontroll med hva mediene mener om amerikansk utenrikspolitikk. Hadde Chomsky stoppet her, kunne vi kanskje blitt litt klokere. Men han legger til, som en forklaring på hvorfor myndighetene ikke trenger å kontrollere mediene: «Hvorfor skulle et større foretak være interessert i å avsløre det faktum at de er innblandet i folkemord?»

Nei, hvorfor skulle New York Times, Newsweek eller Washington Post være det? Gitt at de er innblandet, da. Intervjuformen gir sjelden rom for kildebelegg. Inntil videre står vi tilbake med et postulat, og Chomsky forblir et trosspørsmål - slik det sømmer seg en sannhetsguru som blir trodd fordi han hevder at han nettopp ikke blir det.