Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2: «Århundrets stemme»

Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Det ble siste kveld for amerikanske Chris Medina da fire ble til tre i TV 2-konkurransen. Vi anmeldte låt for låt.

CHRIS UTE: Chris Medina måtte forlate «Århundrets stemme» på TV 2 i kveld. Nå står tre artister igjen. Til høyre programleder Guri Solberg. Alle foto: Thomas Reisæter / TV 2
CHRIS UTE: Chris Medina måtte forlate «Århundrets stemme» på TV 2 i kveld. Nå står tre artister igjen. Til høyre programleder Guri Solberg. Alle foto: Thomas Reisæter / TV 2 Vis mer

TV: Det drar seg til i «Århundrets stemme», som presenterer ti tiår med hits. I kveld ble både 40-tallet og 2010-tallet tolket av artistene. Dette er vår vurdering av låtene i kveldens kvartfinale (originalartist i parentes):

Eirik Søfteland: «Everybody Loves Somebody» (Dean Martin)

Crooner-Eirik slår til igjen, i denne låten som er blant Dean Martins mest kjente - gjerne avsunget med en røyk og et whiskey-glass i hver sin hånd. Frank Sinatra og flere andre hadde forlengst spilt den inn (på 40-tallet), men Dean ville bytte ut en låt på et album i 1964. Det ble en kjempehit - og pustet nytt liv i karrieren hans.

image: Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Eirik dropper både røyken og whiskeyglasset, og gjør låten akkurat sånn den bør gjøres - uten å legge alt for mye av seg sjøl i den. Det er også et av problemene i denne konkurransen, det blir karaoke. Men god karaoke. Eirik viser nok en gang at han mestrer alle sjangrer.

Chris Medina: «Nature Boy» (Nat King Cole)

«Nature Boy» ble først sunget av Nat King Cole i en film i 1948, og er også brukt i flere filmer seinere. Du har sikkert hørt den, sjøl om den ikke er blant hans meste kjente.

image: Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Originalversjonen går veldig sakte, og Chris legger seg i det samme leiet. Men her blir det bom. Falsetten sitter ikke, og det låter surt nesten hele veien. Det er en låt som betyr mye for Chris, men han eier den ikke og treffer ikke med denne versjonen. Hans svakeste prestasjon så langt. La oss håpe 2010-tallet sitter bedre.

Frida Ånnevik: «Hymne à l'Amour» (Edith Piaf)

Frida som Piaf? Ja, hvorfor ikke? Hun overbeviste med sin norske versjon av «At Seventeen» forrige lørdag, og her synger hun Knut Nærums norske tekst.

image: Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Frida har ikke valgt den mest opplagte Piaf-låten. Den ble skrevet til hennes elsker og livs kjærlighet, bokseren Marcel. Og - den blir sterkere på norsk, når vi forstår hva hun synger om (!).

Frida har skjønt at denne konkurransen handler om å gi av seg sjøl, og hun gjør det gang på gang. Denne sangen kan handle om henne. Hun gjør noe mer ut av låtene i dette priogrammet. La oss håpe hun får bli med videre.

Øivind «Elg» Elgenes: «God Bless The Child» (Billie Holiday)

Jeg hadde kanskje trodd at det var Frida som ville gjøre denne, men i stedet er det Elg som kaster seg ut i denne låten, fra kvinnen med den fantastiske stemmen.

image: Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Det må jo bli en helt annen sang når den mer råskårne Elg foredrar den. Han gjør en croonerversjon som funker helt greit, men uten det helt store løftet. Men han gjør det med innlevelse, for denne betyr mye for ham. Samtidig er det artig å høre Elg i en sånn setting - og så pen i tøyet! Og så kler du hatt, Elg.

Chris Medina: «Running With The Wolves» (Aurora)

Og så er vi plutselig i vår egen tid. Amerikaneren Chris har gjort et overraskende låtvalg.

image: Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Norske Aurora Aksnes’ låt fra 2016 er mektig – og var med på å gi henne internasjonal berømmelse. Hennes store fortrinn er framføringen, og hun går ikke av vegen for å bruke falsetten. Det er jo også Chris’ «spesialitet», så her får han utfoldet seg.

Og han tar virkelig tilbake scenen her. Synger reint gjør han også, og falsetten sitter. Godt å se at du er tilbake der du skal være, Chris. En vanskelig låt å gjøre, men et godt valg. Og han fikser den med bravur.

Frida Ånnevik: «Some Die Young» (Laleh)

Svenske Lalehs sang fikk en helt spesiell betydning etter Utøya-tragedien. Originalversjonen har så mye i seg at den må være vanskelig å tolke troverdig, men er det ei som bør kunne gi seg i kast med den, så er det Frida.

image: Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Hun åpner litt bleikt og tafatt, som om hun har for mye respekt for låten. Eller er det en nervøsitet der som spiller henne et puss? Med refrenget kommer også kraften, men det er uvant å se henne så forsiktig.

Også Frida sliter litt med å treffe tonen her og der, men hun kommer fra denne med verdighet - og bør få fornyet tillit.

Eirik Søfteland: «Locked Out of Heaven» (Bruno Mars)

Jeg så kanskje ikke denne komme, men på den annen side kan jo Eirik synge hva det måtte være. Og - denne gang har han valgt å spille trommer sjøl. Kom ikke å si at han ikke overrasker! Men var det så lurt?

image: Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Bruno Mars – født på Hawaii - var en av de store vinnerne under årets Grammy-show (sist sett på NRK seint i går). Hans «Locked Out of Heaven» har først og fremst et solid refreng, og det bærer på mange måter denne låten. Det går ganske greit, men framføringa blir litt heseblesende. Trommingen kommer i veien for sangen og sceneopptredenen (!). Det skjer tross alt ikke så veldig mye visuelt bak et trommesett. Men han skal ha for forsøket!

Øivind «Elg» Elgenes: «Born This Way» (Lady Gaga)

Elg annonserte tidlig at han vil synge Lady Gaga, og nå skjer det.Bare det er i seg sjøl morsomt.

image: Chris Medina ute av «Århundrets stemme»

Lady Gaga er en modene diva med ganske ekstravagante og sjokkerende antrekk. Elg er forsåvidt ikke fremmed for det, heller, og kler seg i hennes ånd.

Det er et modig låtvalg, og han har gledet seg til dette - sjøl om han ikke har hørt på Lady Gaga. Men han beviser igjen at en låt kan få nytt liv, her med en slags countryrockvri. «If you want to make it country, baby, it's ok / Cause I was born ths way», synger Elg med stor troverdighet. Han har et uttrykk som han er tro mot, og gjør også denne til sin. Vel overstått!

Neste lørdag er det semifinale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media