Christer über alles

Tyskland skal erobres - med lynkurs i deutsch og jukselapper på notestativet. Faller Tyskland for Christer Sjögren og Vikingarna, kan Japan fort bli neste offer.

HAMBURG (Dagbladet): I koksgrå dress entrer storsjarmør Christer Sjögren scenen i det staselige konsertlokalet i Hamburg. Han fester blikket på den kvinnelige delen av publikum. - Wir haben ein bischen deutsch gelernt, sier han selvsikkert.

Christer og resten av bandet har lagt lista høyt. Ikke nok med at de skal synge på et fremmed språk. Vikingarna er også ubeskjedne nok til å snakke om gullplate allerede med sitt første tyske album. Mandag fikk de første pekepinn:

- Kontakten med publikum er det viktigste. Slik hadde jeg det i kveld, sier Christer etter debuten.

Riktig Vikingarna-stemning var det imidlertid ikke. Først da Christer annonserte «ein Extra im Original auf schwedisch» fant publikum grunn til å reise seg fra stolene.

Lynkurs i tysk

Plata slippes i slutten av februar og inneholder flere kjente hits. Tysklandseventyret startet for ett år siden da det svenske produksjonsselskapet sendte en demo til EMIs hovedkontor i London. I september fikk Christer beskjed om å sette seg på skolebenken. To måneder seinere ble plata spilt inn i Köln.

- Jeg har nok ennå ikke full kontroll på kasusbruken, men sangspråket sitter, framholder Christer. Den observante tilskuer kunne likevel ikke unngå å merke seg at blikket fra tid til annen flakket fra damene til jukselappene på notestativet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Null dametruser

Small-talken har alltid vært Christers varemerke, men i Tyskland begrenser den seg foreløpig til «Vielen Dank» og «Danke schön». Som den kvinnebedåreren han er, trenger han da heller ikke si så mye. Selv om dametrusene han ofte høster i Skandinavia uteble fra et sjarmert, men edruelig tysk publikum.

- Jeg er ikke helt sikker på om jeg har like bra drag på de tyske damene som jeg har på de norske og svenske, sier smørsangeren.

- Du har tolket Frank Sinatra og Elvis Presley. Nå har du skiftet morsmål. Hva blir det neste?

- Hva med Japan, avbryter Vikingarna-manager Jørgen Arnemak.

- Tja, kanskje det, svarer Christer.

Tyske medier har allerede fått øynene opp for fløyelsstemmen fra Värmland.

- Vikinger kan bli store. Tyske damer kommer til å elske Christer Sjögren. Han har sjarm, glimt i øyet og en fantastisk stemme, sier Maike Hausen i damemagasinet Das Neue Blad.

Hun mener musikken holder godt tysk nivå:

- Han må ha øvd mye...

Også tyske TV-medier og radiokanaler har oppdaget vikingene. Samtidig med platelanseringen 19.februar slippes Christer & Co til i Tysklands største underholdningsprogram «Winterfest der Volkmusik» på rikskanalen ARD. Tre andre TV-kanaler og 17 radiostasjoner har så langt booket Vikinger-underholdning.

NOCH NICHT: - Jeg er ikke helt stø ennå, forklarer Christer Sjögren. Han har problemer med tyske ord og lyder.