Christer Falck skjeller ut Moslet

Mener P3 ødelegger for mindre artister.

(Dagbladet.no): P3 og kanalens musikksjef Håkon Moslet er gjenstand for flere heftige debatter for tiden. På nettstedet Ballade har folk som DJ Sunshine og Marit Karlsen gått hardt ut mot P3s musikkprofil.

Og i ukas utgave av Morgenbladet kaster flere sentrale personer i norsk musikkliv, blant dem Christer Falck, bensin på bålet.

Bråk om singel

Falck er rasende på det han mener er en økende kommersialisering og forflatning av P3.

- Problemet er at P3 bidrar til å gjøre jobben til de få ildsjelene som er igjen her i landet mye vanskeligere. Musikken begynner å likne mer på Radio 1 og andre store kommersielle stasjoner, sier han til Dagbladet.no.

Falcks plateselskap C+C Records lanserer i disse dager soulartisten Sofians debutalbum «This Is Sofian». Falck mener artisten har vært gjenstand for urettferdig behandling fra kanalen.

Konflikten rundt Sofian begrunnes med at P3 ikke ville liste soulhåpets siste singel «Lovely», en omskrevet versjon av Stevie Wonders «Isn\'t She Lovely». I stedet ønsket de å playliste albumkuttet «People Are People».

Falck hadde store forventninger til «Lovely», etter at blant annet Motown hadde skamrost singelen. Han hevder også at andre fra musikkredaksjonen i P3 ga signaler om at låta hadde A-listepotensial.

FRONTER KRITIKKEN: Christer Falck er svært kritisk til P3s rolle i norsk musikkliv. FOTO: ROBERT S. EIK
FRONTER KRITIKKEN: Christer Falck er svært kritisk til P3s rolle i norsk musikkliv. FOTO: ROBERT S. EIK Vis mer

- Så begynner det å ringe andre journalister fra P3 og gratismagasinet Spirit, som nå er blitt P3-eid, for å overtale oss til å liste «People Are People» istedet.

- Men vi synes ikke den var representativ for skiva. Og her oppfører P3 seg som om de kan lage promoplanene for et lite selskap som oss. Det er en ovenfra og ned-holdning som ikke går an. Jeg nekter å tro at de ville gjort noe slikt med et stort band som for eksempel U2, sier Falck.

- Feige

Falck sier han skjønner det hvis folk oppfatter ham som sutrete på grunn av Sofian-saken. Men han mener han har bred støtte bak seg i norsk musikkliv når han nå kritiserer P3.

- Det blir så feigt. De følger hele tida publikummet sitt, og tør aldri å styre dagsorden. De må ikke være redde for å spille musikk som utfordrer folk av og til. Man må velge å tro på at god musikk ikke skader noen, sier han.

Falck mener også det legges for mye vekt på enkelte låter. Når en A-listet låt spilles for ofte, blir det mindre plass til andre.

- Det finnes for eksempel ganske mange flere artister innenfor elektroniske sjangre der ute enn Røyksopp. Jeg tror både kanalen og publikum ville vært tjent med å spille Røyksopp litt færre ganger, for også å gi plass til litt andre aktører innenfor samme sjanger.

- Et prakteksemplar her er P3s hyping av Satyricon. Etterpå var det mer eller mindre dødt på blackmetal-fronten.

En liten forsonende setning ber Falck likevel om at vi får med.

- Jeg er veldig glad i Håkon som menneske. Jeg syns bare ikke at han gjør noen god jobb for tida, sier han.

- Var ikke fulle

Håkon Moslet lar ikke kritikken vippe ham av pinnen.

- Kritikken er helt innenfor det man må tåle som lisensfinansiert allmennkringkaster. Vi har nok et litt ulikt syn når det gjelder hva som er vårt ansvar med hensyn til norsk musikk, sier han til Dagbladet.no.

Falcks Sofian-eksempel er heller ikke noe som går videre inn på ham.

- Det stemmer at vi ikke playlistet coverversjonen av «Lovely». Jeg syns ikke det er en veldig god versjon av den gamle Stevie Wonder-singlen.

- Samtidig har vi spilt «She Wants To Know» 113 ganger. I tillegg hadde vi ham på «P3 Sessions» og gjorde liveopptak på Quarten. Jeg vil ikke akkurat si at det er å ignorere en artist.

I Morgenbladet-artikkelen kan man også lese at Håkon Moslet og andre P3-medarbeidere uttalte seg skeptisk om Sofian til «Lydverket», basert på at de hadde sett ti minutter av debutkonserten hans. Følget skal også ha vært «tydelig beruset».

- Vi kom fra en middag der vi hadde drukket vin, men det var ingen av oss som var fulle. Jeg hadde ingen problemer med å vurdere det jeg så fra scenen, man trenger ikke tre timer for å gjøre det. Sofian er absolutt en talentfull fyr, men han hadde ikke helt den utstrålingen jeg forventet med tanke på hypen som var på den tida.

- Stor norskandel

- Det er et godt tegn at P3 er gjenstand for så mye debatt, men jeg syns det er litt synd at man ikke får med seg at vi spiller så mye norsk musikk som vi gjør, sier P3-sjefen.

Moslet sier at P3 ønsker å være en bred ungdomskanal for lyttergruppa mellom 15 og 30 år, og at dette ikke alltid lar seg kombinere med å følge den agendaen som små og store plateselskaper har.

- Jeg oppfatter at deler av kritikken er motivert av at vi ikke profilerer bestemte artister, sier Moslet.

En kjapp sjekk viser at 7 av 13 låter på P3s A-liste er norske. Er ikke det et bevis på at P3 tar norsk musikk på alvor?

- Problemet er at de er så mainstream, det handler ikke om hvorvidt musikken er norsk eller utenlandsk. Om alt låter likt spiller det ikke noen rolle hva slags nasjonalitet den har, mener Falck.

MÅ SVARE FOR SEG: Flere sentrale aktører i norsk musikkliv går i ukas Morgenbladet hardt ut mot P3 og Håkon Moslet (bildet).
STRID OM DEBUTANT: Christer Falck liker dårlig P3s behandling av soulartisten Sofian.