Christer Falck tordner mot bokhandel: - De har blitt klin gærne

Mener Tanum krever for mye rabatt.

(Dagbladet): Den 20. juni utkommer boka «Quart - frihetens øyeblikk», om Quartfestivalen, på Christer Falcks eget forlag, Falck forlag.

Boka vil imidlertid ikke bli å finne i bokhyllene til Tanum.

Etter å ha skrevet en opphetet Facebook-status om at bokhandleren ønsker for mye i rabatt på bokinnkjøpet, og deretter si fra om dette til Tanum, er dealen nå over.

Ikke fornøyd I Facebook-meldingen skriver han at kjeden vil ha 55 prosent rabatt for å ta inn 50 av Quart-festivalen-bøkene, fordelt på 14 butikker.

«Vi lager en utrolig dyr og påkostet praktbok om Quart-festivalen, og en kjede forventer at de skal sitte igjen med 219,45 kroner per bok for å selge 3,5 bøker per butikk (altså så godt som NULL risiko), mens forlaget skal tjene 179,55 kroner minus produksjonskostnadene på ca. 140,- per bok, altså 39,55 (med en helt absurd høy risiko)!!!»

Når Dagbladet ringer for å få ham til å utdype utspillet, forklarer han at bokhandlerkjeden har gått over grensa.

- Hadde de spurt om 1000 eksemplarer kunne 55 prosent rabatt vært greit. Men antallet er så lavt at det ikke går. De har blitt klin gærne. Jeg skrev i en mail at de kunne få 50 prosent, men det ville de ikke. Og jeg gidder ikke ringe rundt til butikkene deres landet over for å selge inn 50 bøker, forteller han.

- Må henge i hop Falck har fått solgt inn boka til andre bokhandlere, og er således ikke bekymret for hvordan salget av boka vil gå. Han mener imidlertid at Tanum herser med forlaget hans her.

- Dette er litt som store dagligvarekjeder som tyner en fiskeoppretter fra Lofoten. Han tjener lite og taper omtrent penger. Alle har rett på sine prosenter, men det må henge i hop, sier Falck.

Videre synser han i om bokhandlere i det hele tatt vil eksistere om et par år hvis de skal fortsette slik.

- Jeg har begynt å se på andre måter å selge på. Her er crowdfunding (folkefinansiering, journ. anm.) blant annet sentralt. Til slutt går forbrukerne rett til kilden og hopper dermed over mellomleddet, mener han.

- Usikkerhet Områdeforretningsdirektør og pressekontakt i Tanum, Anne-Regine Bakstad, forteller til Dagbladet at hun mener denne type bok har en risiko.

- Det er usikkerhet forbundet med hvordan markedet vil ta den imot, og til hvilken pris markedet vil ha den, sier hun.

Bakstad mener at 55 prosent ikke er en uvanlig rabatt å ta, spesielt når bokhandelen tar på seg returrisken. Hun mener også at Falck har glemt å inkludere Tanums driftsutgifter i regnestykket han publiserte på Facebook.

FOR HØY RABATT: Christer Falck mener Tanum ville ha for høy rabatt på boka forlaget hans nå gir ut om Quart-festivalen. Foto: Falck Forlag
FOR HØY RABATT: Christer Falck mener Tanum ville ha for høy rabatt på boka forlaget hans nå gir ut om Quart-festivalen. Foto: Falck Forlag Vis mer

- Han har gitt ut andre bøker tidligere. Salgshistorikken hos oss er at vi selger om lag 50 bøker av ham, som er grunnen til at vi har bestilt det antallet denne gangen. Det er en risiko å bestille flere, mener Bakstad.

På spørsmål om de fortsatt er i forhandlinger med Falck, svarer hun at hun opplever at de er i dialog.

- Han sier selv at han ikke gidder å ringe rundt til butikkene. Den jobben gjør vi i utgangspunktet for ham. Tanum vurderer at denne servicen har en verdi for Falck, forklarer hun.

Uavhengig av dette håper hun at boka selger bra.

Hemmelighold Bokansvarlig i Dagbladet, Marie L. Kleve, sier at rabattsystemet har vært preget av mye hemmelighold fra bokhandlerkjedenes side, men at det har versert historier om bøker der det har vært krevd opptil 70 prosent.

- Da har det dreid seg om spesielle kampanjeavtaler, der hylle- eller vindusplassering, plakater og lignende nok også har spilt inn, legger Kleve til.

Hun tror ikke at 55 prosent er uvanlig, men sier samtidig at det ikke betyr at det er bra for bransjen og for leserne.

- Slike innkjøpsbetingelser gjør det spesielt vanskelig for småforlagene å drive lønnsomt. De store bokhandlerkjedene har ekstremt mye makt i den norske bokbransjen, og når de i tillegg eies av de største forlagene, gir det en maktkonsentrasjon som vi definitivt må være på vakt overfor, sier Kleve.

- Jeg synes det er veldig bra at Christer Falck sier fra om dette.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram