Christian Borch lanserer radiokonkurrent til NRK

- Dette er faktisk veldig morsomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Christian Borch starter egen utenrikspolitisk podkast, sammen med journalistkollegene Stig Arild Pettersen og Ingerid Salvesen. Radioprogrammet skal gi en dypere forståelse av utenrikspolitikk enn det nåværende tilbud tilbyr, ifølge skaperne. 

«Du verden», som nyvinningen heter, lanseres i slutten av januar. Annenhver uke skal de tre journalistene gå dypere i utvalgte utenrikspolitiske temaer, med gjester og debatter som en del av formatet.

Borch var i en årrekke NRKs utenrikspolitiske ansikt utad. Han forteller Dagbladet at podkasten skal være mer kritisk i stilen enn hva han mener NRK får til.

Tomrom - Det vi strevet med i NRK, og aldri fikk til, var å rette et kritisk søkelys mot norsk utenrikspolitikk. Norge har ingen dynastisk historie, vi har ikke vært en operatør i maktspillet. Det har gjort at vi ikke har tradisjon for en bred utenrikspolitisk debatt, men heller har fått et naiv ordskifte rundt dette, sier han og legger til:

- Vi savnet et offentlig forum for diskusjon rundt utenrikspolitikk, og håper «Du verden» kan fylle det tomrommet. 

Ideen til podkasten kom fra journalist Stig Arild Pettersen, som Borch beskriver som poddens «administrerende direktør og redaktør». Pettersen og Borch ble først kjent i NRKs utenriksavdeling, og seinere spleiset til podkastformatet av deres felles forlagsredaktør. 

- Jeg tror vi begge har følt et behov for å gå dypere i sakene enn NRKs formater tillater. Nå står vi fritt: Jeg er frilanser, Christian er pensjonist, og vi kommer til å stå uten kobling til de store medieinstitusjonene nettopp fordi vi ønsker å mene noe om politikken vi omtaler, forteller Pettersen.

Begrenset NRK «Du verden» produseres i radiostudio. Podkasten skal gå dypt i sakene som preger nyhetsbildet utenfor Norges grenser, og rette seg mot et «spesielt interessert» segment av befolkninga, ifølge Borch. 

Før jul fortalte Borch i portrettintervju med Dagbladet at han ofte savnet mulighet til å mene noe om sakene han presenterte i NRK. Den sjansen får han nå - i nytt format.

- Ideen til Stig Arild pirret min nysgjerrighet så til de grader. Podkaster er blitt et viktig element i nyhets- og kommentarformidling mange steder. Da vi startet «Urix» som et direktesendt program i 2010 så vi etterhvert at det lå klare begrensninger i formatet - vi var jo altfor avhengig av bilder. Per i dag er det ingen norske medier som når opp mot NRKs utenriksnivå, men vi ønsker å fortsette i forlengelsen av dem, sier han. 

Spionfortid De tre journalistene skal veksle på programlederrollen. 71 år gamle Borch lover å fortsette med podkastflørten så lenge det er moro. 

BORCHKAST: Christian Borch lanserer egen uriks-podkast.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BORCHKAST: Christian Borch lanserer egen uriks-podkast. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Ja, og dette er faktisk veldig morsomt. Stig Arild og Ingerid er to så intelligente mennesker, så skarpe, alltid til stede i diskusjonen, og det passer meg veldig godt.

Borch har lang fartstid fra utenrikspolitiske spørsmål, både som korrespondent og programleder, og ble til og med forsøkt rekruttert som spion for DDR da han gikk på Forsvarets Høgskole. 

Etter han gikk inn i NRK-pensjonistenes rekker har Borch blant annet brukt tida på å holde utenrikspolitiske foredrag og ta opp forfatterpennen. Hans 13. og 14. bok er i vente, sistnevnte en biografisk fortelling om hans bestefar.

PODCAST: Borch i studio med Pettersen og Salvesen. Foto: Cappelen Damm
PODCAST: Borch i studio med Pettersen og Salvesen. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer