Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streiken:

Christian Borch snudde i døra på NRK - og tok på seg streike-t-skjorte

Ombestemte seg da han hørte kampropene fra demonstrantene.

SNUR I DØRA: Christian Borch skulle inn for å gjøre en jobb i NRK, men de streikende presset ham til å snu. Borch fortalte at han hadde glemt at det var streik. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I dag samlet streikende journalister seg utenfor NRKs lokaler på Marienlyst for å demonstrere mot det de mener er streikebryteri fra NRK sin side. Flere profilerte NRK-journalister var til stede under protesten.

- Vi vil rette oppmerksomheten mot det vi mener er streikebryteri, sier Ronny Brede Aase, programleder i P3, til Dagbladet.

Aase opplever at NRKs sendinger kan gi inntrykk av at han er streikebryter.

- I dag tidlig var jeg på radio uten å ville være det, i en best-of-sending som var planlagt, men ikke produsert før streiken begynte. Jeg har allerede fått tilbakemeldinger fra folk som lurer på om jeg er streikebryter. Det er en ubehagelig følelse som jeg tenker det er fint å sette litt fokus på, sier han.

Gråsoner

Aase viser til at selv om NRK har jusen på sin side, finnes det vanskelige gråsoner.

- Plutselig befinner man seg i en situasjon der det høres ut som man ikke er en del av journalistlaget og streiken. For meg handler det om den følelsen av at jeg fremstår som streikebryter, sier han.

Aase mener NRK P3 burde avstått fra publisere sendingen, og heller bare spille musikk.

STØTTET STREIKEN: Pensjonert nyhetsanker og journalist Christian Borch snudde i døra etter å ha blitt møtt av tilrop fra streikerne. Foto: Nicolai Delebekk
STØTTET STREIKEN: Pensjonert nyhetsanker og journalist Christian Borch snudde i døra etter å ha blitt møtt av tilrop fra streikerne. Foto: Nicolai Delebekk Vis mer

- De kan levere fin musikk, og så kan jeg få oppleve at det merkes at jeg er i streik, sier han.

Han tror gråsonetilfellene bidrar til å gi streikerne mer kampvilje og ønske om å stå for felles sak.

- Det står ikke på kampviljen. Det som er deilig å se her er et slags samhold og et felles ønske om å oppnå det vi har bedt om, sier han.

Aase opplever at publikum er på deres side.

- Det renner inn støtte fra både her og der, fra folk som har forståelse for at vi streiker. Og da er det jo ekstra ille når det som i morges kanskje var flere tusen som tenkte at jeg ikke streiker, sier han.

Snudde i døra

Christian Borch, pensjonert nyhetsanker og journalist i NRK, var også på Marienlyst - men ikke for å demonstrere. Han var på vei inn for å spille inn et kåseri som skulle sendes førstkommende tirsdag - men etter å ha blitt møtt tilrop fra streikerne, ombestemte han seg.

- GI HAM EN T-SKJORTE, ropte en av demonstrantene.

Etterhvert begynte flere å rope «IKKE GJØR DET, IKKE GJØR DET» - og jubelen var stor da Borch snudde og gikk vekk fra døra.

Borch sier han valgte å ikke gå inn av sympati for streikerne - og at han rett og slett hadde glemt at det var streik. Til slutt fikk han en t-skjorte av Ole Torp, som takket for solidariteten.

- Jeg var på vei inn for å levere et morgenkåseri til P1+, som jeg gjør med jevne mellomrom, sier Borch til Dagbladet.

- Jeg hadde totalt glemt at det er streik, selv om jeg egentlig var fullt klar over det. Men da jeg så denne forsamlingen her valgte jeg å ikke gå inn. Det er klar tale fra mine venner og kollegaer, og jeg har full sympati for streiken, sier han.

Deretter tok Borch på seg streike-t-skjorta.

- Borch valgte å ikke gå inn, og som honorar fikk han en t-skjorte, sier Ole Torp, journalist og programleder i NRK, til Dagbladet.

- Vi trengte ikke omvende ham, vi bare ga beskjed om at her må alle passe på at de ikke gjør noe som bryter mot streiken, sier Torp.

- Klare og forbanna

Jarle Roheim Håkonsen, journalist i NRK, reagerer sterkt på at NRK sender opptak som er spilt inn før streiken.

- NRK har kanskje lov til det, men det er ikke lurt, sier han til Dagbladet.

Han mener det bidrar til å øke konfliktnivået.

- Vi blir mer klare og mer forbanna, så på en måte hjelper det oss hvis NRK opptrer uklokt, sier han.

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, mener NRK minimerer effekten av streiken ved å sende forhåndsinnspilte sendinger på radio og TV.

- Jeg synes ikke det passer seg, sier han til Dagbladet.

- Ledelsen bør være ærlig på at nå er vi i en streik. Det finnes én måte å løse det på, og det er å innfri kravene våre ved forhandlingsbordet. Hvis de gjør det tror jeg våre forhandlere vil vise at dette er fullt mulig å bli enig om. Det både vi og ledelsen ønsker er å kjappest mulig kunne levere gode nyhetssaker, sier Nehru.

- Beklager sterkt

NRK avviser påstandene om streikebryteri.

- De eksempler NRKJ er kommet med så langt gir ikke grunnlag for gå ut med påstander om streikebryteri, og derfor beklager vi disse utsagnene sterkt, sier Olav Nyhus, direktør ved juridisk avdeling ved NRK, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media