Christian Rin gnes kødder ikke

NORMALT JUBLER vi ikke når Oslo kommune selger sin kulturarv, i dette tilfelle Folketeaterbygningen.Men når Christian Ringnes gjennom sitt selskap Eiendomsspar, står som kjøper, kan vi faktisk være trygge på at han tar vare på huset og arkitekturen.Det var han som reddet Ekebergrestauranten som ble en gave til byen, etter at Oslo kommune hadde latt den råtne, langsomt og sikkert.Slik kommunen har hatt som vane opp gjennom åra. Hvis kommunen ikke har revet arkitekturklenodiene. Nok å nevne Lars Backers Skansen, Munchs hjem på Ekely og Kino-Paleet på Majorstua. De siste to rivningstomtene forble parkeringsplasser.Nei, arkitekturhistorien er ikke trygg i Oslo kommunes hender. Jeg nevner Ingierstand Bad. Det er og blir en skandale at også denne fantastiske funkisbygningen smuldrer opp. Jeg oppfordrer Christian Ringnes til å kjøpe den også.

DA CHRISTIAN RINGNES overtok Ekebergrestauranten, som var i en ubeskrivelig forfatning, lovet han at Lars Backers funkisrestaurant fra 1929 skulle åpnes for publikum to år etter kjøpet.Han holdt ord. Det var en prestasjon, nesten uten sidestykke. Den opprinnelig vakre bygningen framsto som et bomba rottereir i 2003. Takket være penger og fremragende arbeidskraft, blant andre Ajas Mellbyes arkitektkontor, interiørarkitekt Thomas Ness og en stor stab dyktige håndverkere, kunne påskepilsen inntas denne våren. Siden har Ekebergrestauranten vært en eventyrlig suksess med Bjørn Tore Furset som restauratør.

CHRISTIAN RINGNES kjøper Folketeaterbygningen for knappe 172,8 millioner kroner. Saken skal behandles i Byrådet i Oslo før jul. Det er all grunn til å tro kjøpet godkjennes.Men Christian Ringnes kan ikke gjøre hva han vil med Folketeaterbygningen, som ble reist i 1935 etter at Christian Morgenstierne og Arne Eide hadde vunnet arkitektkonkurransen. Folketeatret er et av Oslos fornemste eksempler på art deco-stil, innvendig dekorert av blant andre Per Krohg.Deler av interiøret og publikumsinngangen fredes, og Christian Ringnes forplikter seg til fortsatt å drive teater etter at Operaen flytter ut i 2008.

DA FOLKETEATERBYGNINGEN sto ferdig, ble den på folkemunne kalt «Skyskraper\'n». Så er også skyskraperne i New York delvis forbilder. Flere av de mest kjente himmelhøye bygningene i New York er nettopp bygget i art deco-stil, blant dem Chrysler-bygningen og Empire State Building på Manhattan. Kaare Stang har for øvrig skrevet en svært opplysende bok som er verdt å lese om art deco.Christian Ringnes har ikke hovedfag i kunsthistorie, men har vist seg som en habil kunstkjenner og kunstelsker. Gjennom sine år i New York fikk han god anledning til å bli kjent med art deco-stilen, som han nå blir ansvarlig for på Youngstorget.Det blir fortsatt teater i Folketeaterbygningen. Ringnes er allerede i dialog med flere seriøst interesserte, men vil foreløpig ikke si hvem.Egentlig burde den lekne rikingen få en stor rolle i innvielsesforestillingen. -  Jeg har ikke tenkt å gå konkurs med en gang, sier Ringnes selv.