Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Christian Ringnes om «analplugg-gnomen»:
- Jeg så den først bare som en lystig julenisse

Investor Christian Ringnes, som står bak Ekeberg skulpturpark, sier det tok litt tid før han fikk høre hva skulpturen egentlig kunne oppfattes som.

SEXLEKETØY: Skulpturen «Santa Clause» møtte store protester i Nederland, fordi mange mente den var vulgær. Torsdag avdukes en rød variant av samme skulpturen i tilknytning til Ekebergparken. FOTO: Wikimedia Commons
SEXLEKETØY: Skulpturen «Santa Clause» møtte store protester i Nederland, fordi mange mente den var vulgær. Torsdag avdukes en rød variant av samme skulpturen i tilknytning til Ekebergparken. FOTO: Wikimedia Commons Vis mer

Søndag ble skulpturen «Santa» av satt opp i rundkjøringen ved Oslo Hospital, i tilknytning til Ekeberg Skulpturpark i Oslo. Med unntak av fargen, er den helt lik nisse-skulpturen som skapte store protester i Nederland, da den skulle settes opp i Rotterdam i 2001.

Grunnen var at mange nederlendere mente at nissen slett ikke holder et tre, men et sexleketøy, nærmere bestemt en analplugg.

I Nederland fikk skulpturen tilnavnet «analplugg-gnomen», og på grunn av sterke protester ble skulpturen flyttet flere ganger før den til slutt fikk et fast tilholdssted ved Museum Boijmans Van Beuningen, ifølge Sculpture International Rotterdam.

Investor Christian Ringnes har etablert stiftelsen som driver Ekeberg skulpturpark, hvor nisseskulpturen nå blir satt opp. Han tror folk har et annet syn på denne typen kunst i dag, enn i 2001.

- En lystig julenisse

- Jeg tror også at folk ser på de kunstneriske premissene på en annen måte. Jeg tror folk ser annerledes på form og idé enn man gjorde før. Man kan tolke skulpturen som de gjorde i Nederland, eller som at det er en koselig julenisse med et juletre i hånden, sier Ringnes.

Skulpturen er laget av kunstneren Paul McCarthy, som også fikk sterke reaksjoner da hans oppblåsbare skulptur «Tree» ble satt opp i Paris i 2014.

Den endte opp med å bli vandalisert, etter at mange innbyggere hadde rast mot skulpturen, som de mente etterlignet et sexleketøy og ikke et tre.

JULENISSE: Her settes den røde versjonen av statuen opp i rundkjøringen ved Oslo Hospital. Den norske skulpturen har navnet «Santa». FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JULENISSE: Her settes den røde versjonen av statuen opp i rundkjøringen ved Oslo Hospital. Den norske skulpturen har navnet «Santa». FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan ser du på skulpturen «Santa»?

- Jeg ser begge deler. Jeg ble kjent med denne skulpturen for et års tid siden. Jeg så den først bare som en lystig julenisse. Det tok litt tid før jeg fikk høre hva den egentlig kunne oppfattes som, sier Ringnes.

Han forteller at han fikk vite om skulpturen da de diskuterte Paul McCarthy i det kunstfaglige utvalget.

- Og denne nissen er jo den mest ikoniske skulpturen hans, sier han.

Seks meter høy

Ringnes opplyser at «Santa» er 6,09 meter på strømpelesten, og at rundkjøringen den står på også gir den omkring en meter ekstra høyde sammenlignet med gateplan. I motsetning til den nederlandske skulpturen, som er bronsefarget, er den norske skulpturen helt rød.

Den nederlandske skulpturen kostet 180 000 euro, da den ble kjøpt i 2001, ifølge Sculpture Internationale Rotterdam. Ringnes vil ikke si hva det kostet for Ekebergparkens skulptur, men legger til at all kunst som kjøpes av verdenskjente kunstnere er kostbart.

Nå gleder han seg til den skal avdukes.

- Det blir en stor åpning, og kunstneren vil være til stede. Det er stas. Johan Andresen skal stå for selve avdukingen, og så er det fest i skogen etterpå, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media