Christian Ringnes om «analplugg-gnomen»:
- Jeg så den først bare som en lystig julenisse

Investor Christian Ringnes, som står bak Ekeberg skulpturpark, sier det tok litt tid før han fikk høre hva skulpturen egentlig kunne oppfattes som.

SEXLEKETØY: Skulpturen «Santa Clause» møtte store protester i Nederland, fordi mange mente den var vulgær. Torsdag avdukes en rød variant av samme skulpturen i tilknytning til Ekebergparken. FOTO: Wikimedia Commons
SEXLEKETØY: Skulpturen «Santa Clause» møtte store protester i Nederland, fordi mange mente den var vulgær. Torsdag avdukes en rød variant av samme skulpturen i tilknytning til Ekebergparken. FOTO: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ble skulpturen «Santa» av satt opp i rundkjøringen ved Oslo Hospital, i tilknytning til Ekeberg Skulpturpark i Oslo. Med unntak av fargen, er den helt lik nisse-skulpturen som skapte store protester i Nederland, da den skulle settes opp i Rotterdam i 2001.

Grunnen var at mange nederlendere mente at nissen slett ikke holder et tre, men et sexleketøy, nærmere bestemt en analplugg.

I Nederland fikk skulpturen tilnavnet «analplugg-gnomen», og på grunn av sterke protester ble skulpturen flyttet flere ganger før den til slutt fikk et fast tilholdssted ved Museum Boijmans Van Beuningen, ifølge Sculpture International Rotterdam.

Investor Christian Ringnes har etablert stiftelsen som driver Ekeberg skulpturpark, hvor nisseskulpturen nå blir satt opp. Han tror folk har et annet syn på denne typen kunst i dag, enn i 2001.

- En lystig julenisse

- Jeg tror også at folk ser på de kunstneriske premissene på en annen måte. Jeg tror folk ser annerledes på form og idé enn man gjorde før. Man kan tolke skulpturen som de gjorde i Nederland, eller som at det er en koselig julenisse med et juletre i hånden, sier Ringnes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer