Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nedbemanning i TV 2

Christine er hovedtillitsvalgt og har vært 23 år i TV 2. Nå mister hun jobben

Stor misnøye rundt TV 2-ledelsens håndtering av kuttprosessen.

MÅ GÅ: Christine Mikkelsen er hovedtillitsvalgt i Parat Media, og har vært i TV 2 i 23 år. I går fikk hun beskjed om at hun er ferdig i kanalen. Foto: Privat
MÅ GÅ: Christine Mikkelsen er hovedtillitsvalgt i Parat Media, og har vært i TV 2 i 23 år. I går fikk hun beskjed om at hun er ferdig i kanalen. Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): Denne uka får en rekke TV 2-ansatte beskjed om de får fortsette i jobben eller om de må gå som følge av den pågående nedbemanningsprosessen.

Hovedtillitsvalgt i Parat Media, Christine Mikkelsen, er blant dem som må gå. Det bekrefter hun selv overfor Dagbladet.

- Prinsipielt er det svært uheldig at TV 2 sier opp hovedtillitsvalgte i denne type prosesser, når de ansatte trenger de hovedtillitsvalgte, sier Mikkelsen.

REAGERER: TV 2-klubbleder Henrikke Helland reagerer sterkt på at flere tillitsvalgte har fått beskjed om at de må gå. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
REAGERER: TV 2-klubbleder Henrikke Helland reagerer sterkt på at flere tillitsvalgte har fått beskjed om at de må gå. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

Hun har vært ansatt i TV 2 siden 1994, og har vært klubbleder i Parat Media i 15 år. I tillegg har hun tidligere sittet seks år i TV 2-styret.

Sammen med NJ og Nito utgjør Parat Media de tre klubbene hos nyhetsleverandøren.

Ifølge tillitsvalgt for TV 2-journalistene, Henrikke Helland, er Mikkelsen ikke den eneste tillitsvalgte som har fått beskjed om at hun er ferdig i TV 2.

Helland sier til Dagbladet at tillitsvalgte i flere av klubbene er blant dem som må gå, og reagerer i likhet med Mikkelsen sterkt på ledelsens valg.

- Vi mener vi har en hovedavtale som skal verne tillitsvalgte i slike prosesser, og var overrasket da det sto tillitsvalgte på listene over de som ikke får plass i TV 2 videre, sier Helland til Dagbladet.

- Blir mange saker

Ifølge Helland er det stor misnøye rundt TV 2-ledelsens håndtering av kuttprosessen.

- Vi ble jo orientert om at ledelsen ville ta hensyn til ansiennitet da de satte den nye organisasjonen, men ut fra de sakene vi har fått inn til oss nå er de av en veldig subjektiv karakter. Vi samler nå inn saksdokumenter og skal sende dem videre til NJ for vurdering fra et juridisk ståsted.

- Hvor mange har så langt fått beskjed om at de må gå?

- Vi ser at det blir mange saker vi skal levere til NJ for vurdering. Vi har en bunke både i Oslo og Bergen, svarer Helland.

Ledelsens samtaler med de ansatte pågår fortsatt, og vil fortsette ut uka. Allerede nå reagerer Helland på linja ledelsen har valgt å legge seg på.

- Vi er veldig skuffet over at vi faktisk får såpass mange saker som etter vår første vurdering vil kunne bestride oppsigelsene. Vi kjenner ikke begrunnelser for oppsigelsene, men de har ikke tatt hensyn til ansiennitetsprinsippet. Det er vanskelig å begripe begrunnelsen ledelsen har for å gjøre de valgene de har gjort, sier hun til Dagbladet.

- Ekstremt krevende

- Hvordan er stemninga blant de TV 2-ansatte nå?

- Det er vanskelig å beskrive. Jeg klarer ikke sette ord på det. Det er selvfølgelig noen som er lettet over å ha fått positivt svar, og noen fortviler over negative svar.

- Hvordan er det som tillitsvalgt å jobbe så tett på kuttprosessen?

- Det er ekstremt krevende å stå i den situasjonen vi står i nå, både med tanke på uforutsigbarheten i hvem som blir pekt på og ikke å skjønne begrunnelsen, sier Helland, og legger til:

- Vi mener dette kunne vært løst på en mer forutsigbar måte, etter ansiennitetsprinsippet.

Liz Ovesen er leder i Parat Media. Hun forteller at to av deres tillitsvalgte har fått beskjed om at de ikke er med videre i TV 2, og at de derfor har vært i møte med kanalen i ettermiddag.

- Vi tok ikke opp enkeltsaker med ledelsen i TV 2, kun det prinsipielle. Vi opplever at ledelsen i TV 2 vil gå svært langt for å sørge for at kontinuiteten i den lokale klubbledelsen opprettholdes, sier Ovesen.

- Vi har ikke fått noen garanti for at det løses eller hva tidsperspektivet er, men det er likevel nok til at vi ikke er så bekymret etter møtet som før møtet. Vi føler de har evne og vilje til å gjøre det de kan for at klubbledelsen ikke rammes.

TV 2: - Blir tilrettelagt

TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand sier til Dagbladet at hun ikke kommenterer enkeltstående personalsaker.

- Det jeg kan si generelt er at bemanningen av den framtidige organisasjonen i TV 2 har vi gjort ut fra kriteriene som hele tiden har vært kommunisert: Bedriftens behov, ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold, sier Willand.

- Hvorvidt den enkelte ansatte er medlem i fagforening eller ikke har ikke vært tema i de vurderingene som er gjort i bemanningen.

Samtidig understreker hun at TV 2 har lagt en plan for å sikre at tillitsvalgte er til stede gjennom hele prosessen og at det blir en god overgang til nye tillitsvalgte er på plass.

-TV 2-klubbleder Henrikke Helland mener at de har en hovedavtale som skal verne tillitsvalgte i kuttprosesser. Hva er din kommentar til det?

- Hovedavtalen sier at vi skal sikre at vi har operative tillitsvalgte i omstillingsprosesser. Der vi har sett at tillitsvalgte blir berørt av omstillingen så har vi selvfølgelig sett på hvordan vi best tilrettelegger for tilstedeværende tillitsvalgte fremover, slik vi skal gjøre og alltid vil gjøre når det skjer endringer i TV 2.

Willand ønsker ikke å kommentere hvor mange TV 2-ansatte som til nå har fått beskjed om at de ikke er med videre.

- Samtaler pågår fortsatt, så jeg ønsker ikke å kommentere antall. Vi har heldigvis klart å komme frem til frivillige løsninger med over 100 medarbeidere og det er vi glade for. Nå har vi hovedfokus internt på å støtte de som har fått tøffe beskjeder og fortsette å søke løsninger med disse gjennom sluttpakker.

Forberedt på rettssaker

Kanalens nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther sier til Medier24 at TV 2 mener at de har gjort en grundig jobb som er i samsvar med arbeidsmiljøloven. Samtidig sier han at TV 2 er forberedt på mulige rettssaker etter oppsigelsesrunden.

Årsæther forteller at de har sett på flere forhold enn bare ansiennitet når de har vurdert hvilke ansatte som får bli og hvilke som må gå.

- I norsk arbeidsliv snakker vi ikke bare om ansiennitet, selv om NJ kun vil snakke om det. Det er tre forhold som skal vektlegges og det er sosiale forhold, kompetanse også ansiennitet. Alle disse sakene blir vurdert opp mot de tre forholdene. Sakene er også vurdert av våre jurister, sier nyhets- og sportsredaktøren til Medier24.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling