<strong>OMSTRIDT:</strong> Det har stormet rundt Statistisk Sentralbyrås administrerende direktør Christine Meyer etter at resultatet av byråets omorganisering ble klart mandag forrige uke.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Det har stormet rundt Statistisk Sentralbyrås administrerende direktør Christine Meyer etter at resultatet av byråets omorganisering ble klart mandag forrige uke. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Statistisk sentralbyrå:

Christine Meyer bør få mulighet til å gjennomføre en helt nødvendig modernisering av SSB

Et nødvendig oppgjør i SSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Bakgrunnen for de to siste ukenes mest betente politiske konflikt, omorganiseringen i Statistisk sentralbyrå (SSB), er en lenge etterlengtet reform. Det har blant annet i lang tid vært et ønske at forskningsavdelingen skal dreie virksomheten mer mot forskning publisert på internasjonalt nivå, med anonym fagfellevurdering. Det har til og med stått i forskningsavdelingens virksomhetsplan i mange år.

Når det likevel ikke har skjedd, skyldes det en seiglivet struktur. Forskningen og modellene som SSB har brukt, er blitt regnet som viktige verktøy for beslutningstakere, blant annet partene i arbeidslivet. Det såkalte Teknisk beregningsutvalg bruker data levert fra SSB som grunnlag for lønnsoppgjørene. Endringene berører altså noe av det mest sentrale i den norske modellen - det tette trepartssamarbeidet mellom stat, arbeidsgivere og arbeidstakere.

Nettopp derfor er det viktig å ta til seg ny kunnskap og innsikt. Frykten for endring har låst SSB og deres omland fast i en forskningstradisjon vi ikke kan være sikker på gir de beste resultatene.

Måten omveltningen skjer på, er brutal for de involverte. 25 forskere flyttes vekk fra forskningsavdelingen og over til statistikkavdelingene. Et av kriteriene for utvelgelse har vært å ha publisert en forskningsartikkel på internasjonalt toppnivå med fagfellevurdering, såkalt nivå 2, de siste fem årene. Det er nok ikke en ideell måte å løse omorganiseringen på, men det er kanskje den beste løsningen man har. Krav til jevnlig internasjonal eksponering og fagfellevurdering er den eneste måten å sikre kvaliteten til institusjonen på lang sikt. SSB må holde seg faglig oppdatert.

Debatten har den siste uka vist at det reises alvorlige spørsmål ved kvaliteten på forskningen i SSB på helt sentrale samfunnsområder som innvandring og pensjonsreform. Det viser at uenigheten dreier seg om kvalitet, ikke tematikk. Likevel har det oppstått en konspiratorisk skinndebatt om innvandring bør være gjenstand for forskning, hvor også flere stortingspolitikere har kastet seg på. Det har vært en pinlig forestilling.

Det er forståelig at finansminister Siv Jensen vil forsikre seg om at SSB vil kunne fylle sin rolle som forskningsinstitusjon og statistikkleverandør også etter omleggingen. Det har vi tro på at den vil gjøre. SSB-sjef Christine Meyer bør få mulighet til å gjennomføre en helt nødvendig modernisering av SSB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer