Chuchos mesterhyllest

Chucho Valdés' hyllest til inspirasjonskildene og godt cd-nytt fra Paul Motian og BMX.

PÅ TOPP: Chucho Valdes er nær sitt beste på sitt nye album «Chucho's Steps», Her er han festivalklar i Barcelona. Foto: Scanpix.
PÅ TOPP: Chucho Valdes er nær sitt beste på sitt nye album «Chucho's Steps», Her er han festivalklar i Barcelona. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Cuba har forsynt verden med eminente jazzpianister, og det er fullt mulig å argumentere for at Chucho Valdés (69) er den største av dem. Få pianister kombinerer monsterteknikk, fysisk og kreativ kraft og temperament på tilsvarende nivå, og med «Chucho's Steps» er han nær sitt beste.

VALDÉS startet det sagnomsuste afro-kubanske ensemblet Irakere i 1973 og ledet det i to tiår, men har konsentrert seg om mindre grupper og solopiano gjennom det meste av 90- og 00-tallet.

«Chucho's Steps» er i hovedsak et sekstettalbum der pianisten bekjenner sin takknemlighet til inspirasjonskilder og kolleger: et tettvevd musikalsk nikk til John Coltranes «Giant Steps», «Zawinuls Mambo» som en fyrig fantasi over «Birdland», «Begin To Be Good» en fiks kombinasjon av elementer fra «Begin The Beguine» (Porter) og «Lady Be Good» (Gershwin), «New Orleans» en uttrykt dixielandhyllest til familien Marsalis. «Julián» er dedikert til Valdés? yngste sønn, men kan også høres som en souljazzhilsen til Julian «Cannonball» Adderley.

Og det må være lov å antyde at Dizzy Gillespies ånd svever over deler av denne formidable musikken: Hans berømmelige 1947-versjon av George Russells «Cubano Be, Cubano Bop» skulle bli et slags definerende øyeblikk for hele latinjazz-idiomet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer